Селаковић: Односе са Светом Столицом треба интензивирати и поклонити им посебну пажњу

19. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић боравио је у званичној посети Ватикану, где је имао одвојене разговоре са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином и секретаром за односе са државама монсињором Полом Ричардом Галагером.

Министар Селаковић је нагласио да закључак након састанака јесте да сарадња Министарства спољних послова Србије и Свете Столице треба да се интензивира.

Шеф српске дипломатије је пренео да су разговори са монсињором Галагером и државним секретаром Свете Столице протекли у веома отвореној и конструктивној атмосфери, а да је договорено да се већ од почетка следеће године наставе консултације два министарства спољних послова.

Одлична је и добра вест, навео је шеф српске дипломатије, да је након ове посете направљен и план за наставак наше интензивне сарадње, чији ће први корак бити посета надбискупа Галагера Србији која се очекује већ крајем новембра.

Том приликом ће, додао је министар Селаковић, бити настављен дијалог са МСП Србије, али то ће бити прилика и за сусрет како са руководством наше земље, тако и са представницима Српске православне цркве да би се наставио дијалог који постоји између две цркве.

Министар Селаковић је нагласио да принципијелна подршка коју Света Столица има по питању очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије јесте нешто што додатно чини наше односе значајним и што даје једну озбиљну шансу за њихово унапређење.

„Оба састанка сам искористио као прилику да саговорнике упознам са последњим дешавањима на Kосову и Метохији и да још једном реафирмишем нашу посвећеност дијалогу, као једином дипломатски могућем средству у разрешењу косовско-метохијског чвора”, нагласио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је пренео да је на састанцима било речи и о другим питањима у региону, о ономе што је значајно како за Републику Србију тако и за Свету Столицу.

„Говорили смо о нужности историјског отпочињања једне нове фазе сарадње између Срба и Хрвата, као нешто чему је Света Столица и те како наклоњена и то подржава и нарочито истичући чињеницу да нерешена питања из прошлости у овом тренутку оптерећују нашу сарадњу у будућности, а да то засигурно никоме добро донети неће”, навео је министар Селаковић.

Према његовим речима, сарадњу са Светом столицом треба интензивира.

„То је сарадња између две државе, Република Србија је секуларна држава и не мешамо је са оном функцијом Свете Столице која јесте у оквирима Римокатоличке цркве”, навео је министар Селаковић.

За нас је, нагласио је шеф српске дипломатије, важно да држави која није признала једнострано проглашену независност Kосова, која подржава нашу државу иако је изложена притисцима да ту позицију промени, морамо да поклањамо посебну пажњу, да са њом сарађујемо и да интензивирамо различите друге облике сарадње.

Министар Селаковић је рекао да је током боравка у Ватикану и у припремама за посету видео колико је његових колега из других већински православних држава боравило у посети Светој Столици и колико њих има интензиван структурни дијалог.

„Ту врсту структурног дијалога који је код нас одржан само једном у мају 2019. и никад више, руско Министарство спољних послова практикује два пута годишње, а сарадња Свете Столице и других православних земаља, као што су пријатељски Kипар и Грчка, јесте нешто што је у фази интензивирања. Онда се питате где је ту Србија. То је нешто чиме морамо много више да се бавимо у будућности, то је разлог што сам дошао овде”, истакао је министар Селаковић.

Према његовим речима, ова врста сарадње, дијалога и комуникације за нас је веома важна, у појединим случајевима и од виталне важности тамо где православни Срби деле исти животни простор са римокатолицима.
 
„За нашу државу је важно да са оним што је некада била папска држава, данас Света Столица, односно Ватикан, имамо добру, конструктивну и суштинску сарадњу”, закључио је министар Селаковић.