Političke konsultacije Srbije i Kipra

18. jun 2021.
Političke konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Kipar održane su u Beogradu.

Tokom konsultacija razmotreni su bilateralni odnosi za koje je konstatovano da su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda. Izražena je uzajamna podrška Srbije i Kipra u zaštiti nacionalnih interesa, pre svega zaštiti suvereniteta i teritorijalnog inegriteta.
           
Kiparska strana je izrazila punu podršku i ponudila pomoć u procesu evropskih integracija Srbije. Izražena je obostrana spremnost za dalje jačanje i intenziviranje dijaloga po nizu pitanja od zajedničkog interesa kako na  bilateralnom planu, tako i u međunarodnim forumima.

Razmotreni su konkretni koraci koje je potrebno preduzeti u narednom periodu u cilju produbljivanja ekonomskih odnosa.

Razmenjene su informacije o pitanjima od značaja za dve zemlje: dijalogu Beograda i Prištine, kao i o aktuelnoj situaciji u vezi sa kiparskim problemom.

Dve strane su razmenile mišljenja o situaciji u našem regionu i regionu Istočnog Medtiterana.

Kiparska strana je potvrdila svoju čvrstu poziciju o nepriznavanju JPNK, dok je ponovljena bezuslovna podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Kipar.

Konsultacije su vodili državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović i stalni sekretar ministarstva inostranih poslova Republike Kipar Kornelios Korneliu.