Veoma dobri i stabilni odnosi Srbije i Svete Stolice

30. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je u oproštajnu posetu apostolskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija.

Izrazivši zadovoljstvo veoma dobrim i stabilnim odnosima Srbije i Svete Stolice, Selaković je istakao da je naša zemlja jasno opredeljena za negovanje i unapređivanje takvih odnosa, s posebnim akcentom na održavanje redovnog političkog dijaloga na svim nivoima.

Ministar je zahvalio na principijelnoj poziciji Svete Stolice po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“, a ovom prilikom je informisao sagovornika o situaciji na terenu i stanju dijaloga Beograda i Prištine, ponovivši našu posvećenost dijalogu u cilju rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog rešenja.

Takođe, ministar je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci evropskim integracijama Srbije i država zapadnog Balkana, posebno na zalaganju za brži proces prijema u EU i ohrabrivanju država članica da pomognu i podrže taj proces.

Šef srpske diplomatije istakao je opredeljenost Srbije za skladne regionalne odnose, izrazivši uverenje da će inicijativa „Otvoreni Balkan“ u budućnosti donositi sve više plodova i koristi zemljama učesnicama.

Selaković je zahvalio Surijaniju na uspešnom mandatu, poželevši mu mnogo uspeha u obavljanju naredne dužnosti - apostolskog nuncija u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.