Berlin: Razgovor ambasadorke Janković sa predstavnicima zadužbine „Hajnrih Bel“

09. jan 2022.
Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković imala je video konferenciju sa Ninom Ledžava, budućom direktorkom Regionalne kancelarije Zadužbine „Hajnrih Bel“ u Beogradu, i Valterom Kaufmanom, načelnikom Sektora za Istočnu i Jugoistočnu Evropu u sedištu ove zadužbine u Berlinu. 

U razgovoru je bilo reči o brojnim temama od značaja za sprovođenje reformi i napredak u evrointegacijama Republike Srbije.

Predstavnici Zadužbine naglasili su da se oni i partija Zelenih snažno zalažu za članstvo Srbije i regiona u Evropskoj uniji i sa tim ciljem su i kritični prema onim oblastima u kojima je neophodno pojačati reformske napore i dostići evropske standarde.

Posebno je bilo reči o reformama u oblasti vladavine prava, gde je zajednički naglašena važnost uspeha predstojećeg referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

Takođe, razmenjena su mišljenja i o pitanjima klimatske zaštite, koja su u posebnom fokusu rada Zadužbine, ali kojima i Srbija posvećuje sve veću pažnju.

Ambasadorka Janković je istakla da nova direktorka stupa na dužnost u periodu kada računamo na pojačanu podršku nemačke Savezne vlade i partije Zelenih našem evropskom putu. Rekla je da u tom smislu očekujemo da će nam Zadužbina „Hajnrih Bel“ biti partner i sagovornik u sprovođenju reformi, i da će nam pružiti konkretnu i iskrenu podršku. Ambasadorka je sugerisala  da nova direktorka po stupanju na dužnost ostvari kontakte sa resornim ministarstvima jer je konstruktivni dijalog osnovni preduslov za bolje međusobno razumevanje, saradnju i ostvarenje ciljeva poput punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Zadužbina „Hajnrih Bel“ je bliska partiji Zelenih i u Srbiji je prisutna od 2006. godine, a nova direktorka preuzeće dužnost na proleće ove godine.