Берлин: Разговор амбасадорке Јанковић са представницима задужбине „Хајнрих Бел“

09. Jan 2022.
Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић имала је видео конференцију са Нином Леџава, будућом директорком Регионалне канцеларије Задужбине „Хајнрих Бел“ у Београду, и Валтером Кауфманом, начелником Сектора за Источну и Југоисточну Европу у седишту ове задужбине у Берлину. 

У разговору је било речи о бројним темама од значаја за спровођење реформи и напредак у евроинтегацијама Републике Србије.

Представници Задужбине нагласили су да се они и партија Зелених снажно залажу за чланство Србије и региона у Европској унији и са тим циљем су и критични према оним областима у којима је неопходно појачати реформске напоре и достићи европске стандарде.

Посебно је било речи о реформама у области владавине права, где је заједнички наглашена важност успеха предстојећег референдума о уставним променама у области правосуђа.

Такође, размењена су мишљења и о питањима климатске заштите, која су у посебном фокусу рада Задужбине, али којима и Србија посвећује све већу пажњу.

Амбасадорка Јанковић је истакла да нова директорка ступа на дужност у периоду када рачунамо на појачану подршку немачке Савезне владе и партије Зелених нашем европском путу. Рекла је да у том смислу очекујемо да ће нам Задужбина „Хајнрих Бел“ бити партнер и саговорник у спровођењу реформи, и да ће нам пружити конкретну и искрену подршку. Амбасадорка је сугерисала  да нова директорка по ступању на дужност оствари контакте са ресорним министарствима јер је конструктивни дијалог основни предуслов за боље међусобно разумевање, сарадњу и остварење циљева попут пуноправног чланства Србије у Европској унији.

Задужбина „Хајнрих Бел“ је блиска партији Зелених и у Србији је присутна од 2006. године, а нова директорка преузеће дужност на пролеће ове године.