Tradicionalno dobra saradnja Srbije i Slovenije

21. maj 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovenije u Beogradu, Nj. E. Damjanom Bergantom, sa kojim je razgovarao o saradnji dve države na bilateralnom nivou.

Kozarev i Berhant su ocenili da Srbija i Slovenija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koji postoje ne samo između dve države, već i između dva naroda.

Sagovornici su se saglasili da se, uzimajući u obzir da su Srbija i Slovenija, kao države u sastavu nekadašnje Jugoslavije, pripadale istom pravnom i društvenom sistemu, nameće potreba i danas za razmenom dobrih praksi i iskustava između dve zemlje.

Govoreći o putu Srbije ka EU i izazovima sa kojima se Srbija danas suočava na unutrašnjem i međunarodnom planu, Kozarev je ukazao da su Srbija i Slovenija saglasne u vezi sa mnogim temama, kao i da generalno ne postoje nerešiva otvorena pitanja, koja bi narušila buduću saradnju.

Ambasador Berhant je istakao da možda ponekad postoje različiti pogledi na određena međunarodna pitanja, ali da to, svakako, ne znači da Srbija i Slovenija ne mogu da sarađuju i razmenjuju svoja iskustva u svim oblastima.

Sagovornici su naveli da je jedan od prioriteta u narednom periodu i imenovanje novog ambasadora Republike Srbije u Republici Sloveniji, ističući važnost potrebe postojanja diplomatskih odnosa na najvišem nivou između dve države.