Tamara Vučić počasna predsednica Konferencije Unije arapskih žena investitora u Kairu

30. okt 2023.
Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić je ovogodišnja počasna predsednica Konferencije Unije arapskih žena investitora, koja se održava pod sloganom „Mladi, srž održivog razvoja - mogućnosti i izazovi”, u organizaciji Unije arapskih žena investitora, a pod pokroviteljstvom Vlade Arapske Republike Egipat i Arapske lige, u sedištu Arapske lige, u periodu od 30. oktobra do 3. novembra.

„Ovom prilikom, posebno bih istakla posvećenost i značajnu ulogu dugogodišnjeg sekretara Arapske lige Abu Gejta, iskrenog i osvedočenog prijatelja Republike Srbije i srpskog naroda” rekla je Tamara Vučić i dodala da je ponosna što Republika Srbija tradicionalno neguje bliske i prijateljske odnose sa članicama Arapske lige, utemeljene na međusobnom razumevanju i uvažavanju.

Posebno je izrazila zadovoljstvo što se ove godine obraća u svojstvu počasnog predsednika Konferencije Unije arapskih žena investitora, koja ima nemerljivu ulogu u promociji ženskog preduzetništva, navodeći da ima posebno poštovanje za napore Arapske lige u cilju unapređenja položaja žena, osnaživanja mladih i zaštite prava dece, istakavši da je mladost naš najvažniji resurs, a poštovanje je osnova prijateljstva Srbije i Egipta, kao i da je naš zadatak da im pomognemo, da ih podržimo, ohrabrimo, motivišemo i usmerimo, oslanjajući se ne samo na njihovu brojnost, već na njihov svež i drugačiji pogled na svet, na nesputani tok misli svojstven samo mladosti.

Supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić je ocenila da nam je danas više nego ikada potrebno međusobno uvažavanje i razumevanje, kako na ličnom nivou, tako i na nivou naroda, religija, ideologija, u cilju očuvanja života na planeti, te ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja.

Tamara Vučić je poručila da je odnos međusobnog poštovanja osnova prijateljstva Srbije i Egipta, koji su dugi 115 godina i podignuti na nivo strateškog partnerstva u toku istorijske posete predsednika Fataha al Sisije Srbije, jula prošle godine, kada je ponovo otvorena direktna aviolinija Er Srbije između Beograda i Kaira. Ja sam sigurna da sadašnja etapa naših odnosa, u kojoj se u najskorije vreme očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, predstavlja tek jedan isečak mnogo dužeg puta bratskih odnosa koje svakodnevno negujemo.

Supruzi predsednika Republike Srbije Tamari Vučić je uručena Plaketa kao počasnoj predsednici 26. Konferencije Unije arapskih žena investitora.