Starović: Verujem da će šira eskalacija povodom dešavanja u Ukrajini biti izbegnuta

27. jan 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović je, povodom dešavanja u Ukrajini, izjavio da Srbija apeluje na mir i mirno rešenje, jer velika eskalacija nikome nije u interesu, bilo da govorimo o Moskvi, Kijevu ili o državama Centralne i Zapadne Evrope.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da treba spustititi tenzije i dati šansu diplomatiji. 

Prema njegovi rečima, ako se situacija sagleda objektivno, ne bi trebalo da postoji strahovanje od eskalacije šireg oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

„Nikome velika eskalacija zapravo danas nije u interesu, bilo da govorimo o Moskvi, Kijevu ili pak o državama Centralne i Zapadne Evrope. Međutim, ono što negde predstavlja problem u isto vreme, to je što imamo jednu veoma zaoštrenu retoriku, što takva retorika biva propraćena i određenim potezima koji svi zajedno stvaraju jednu percepciju da je eskalacija širih razmera neizbežna", naveo je Starović.

Prema njegovim rečima, javno stvorene percepcije često utiču i na samu stvarnost na terenu, tako i da zaoštrena retorika može na kraju da dovede i do eskalacije sukoba.

„Nadam se ipak da to neće biti slučaj, da će razum preovladati. Nadam se da će ova intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom. Vidimo sada jednu intenzivnu razmenu različitih poruka, dijalog koji se odvija i na nivou Moskva-Vašington, Ruska Federacija-NATO, planiraju se sastanci u takozvanom normandijskom formatu, koji pored Moskve i Kijeva uključuje i Pariz i Berlin. Verujem da će negde diplomatija pokazati svu svoju snagu u danima koji su pred nama i da će šira ekslacija biti izbegnuta", kazao je Starović.

Kako je naveo, ozbiljnija i šira eskalacija između Rusije i Ukrajine bi svakako predstavljala katastrofu, budući da se radi o za nas dva prijateljska i bratska slovenska naroda, i dovela bi i spoljnu politiku Srbije u veoma težak i nezgodan položaj.

„Sasvim sigurno da bi se bilo kakva šira eskalacija veoma negativno odrazila na našu spoljnu politiku i naš spoljnopolitički položaj. Želim da naglasim da mi ni na koji način nismo deo političkog ili bilo kakvog drugog konflikta između Rusije i Ukrajine i nismo i nećemo biti deo problema. Ako postoji i najmanji prostor da mi budemo deo rešenja, mi smo na tako nešto spremni", poručio je Starović.

Upitan o napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji, Starović je istakao da, nažalost, svedočimo trendu da se broj etnički motivisanih incidenata, pre svega napada na pripadnike srpske i drugih nealbanskih zajednica, drastično povećava u proteklih godinu dana.

"To koincidira sa periodom u kome se na čelu vlade privremenih institucija samouprave nalazi Aljbin Kurti. Prosto, imamo dokaz za to da, kada dijaloga nema ili kada politički dijalog između Beograda i Prištine nije ispunjen onom pravom sadržinom, dolazi do pogoršanja situacije na samom terenu i da kada dijaloga nema, kada svedočimo jednostranim potezima, da dolazi do podizanja tenzija i da se to svakako odražava i na međuetničke odnose", istakao je Starović.

Državni sekretar je naglasio da je to još jedan razlog zašto je važno da međunarodna zajednica izvrši odlučujući i mnogo ozbiljniji pritisak na Prištinu i na Kurtija lično da se vrati pregovorima, jer ova situacija kakvu danas imamo ne vodi ničemu i možemo samo strahovati od daljeg pogoršanja stanja na terenu.

Osvrćući se na situaciji u Crnoj Gori, Starović je istakao da se crnogorska vlada još od formiranja krajem 2020. godine od prvog dana suočila sa ogromnim izazovima i da nije imala jasnu parlamentarnu podršku, da je sada praktično već oborena, a da poslednji udar predstavlja politički, ali i lični, sukob između premijera Zdravka Krivokapića i prvog potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

„Teško da će vlada u Podgorici uspeti da preživi nakon svega ovoga i otvaraju se različiti scenariji koji će postati jasni za nekih desetak dana", kazao je Starović.

Povodom jučerašnjih razgovora Dritana Abazovića u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem o Temeljnom ugovoru koji bi crnogorska vlada trebalo da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Starović je ocenio da je svaki razgovor koristan i blagotvoran.

„Ja sam siguran da je i gospodin Abazović imao prilike da čuje mudre reči Njegove svetosti. Ja verujem da ćemo tokom današnjeg i narednih dana biti obavešteni o sadržini tih razgovora, a da će konačni rezultat biti i potpisivanje tog Temeljnog ugovora, koji je već potpisan od strane crnogorske vlade sa svim drugim verskim zajednicama, dakle, govorimo o Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, da je konačno vreme i da se potpiše sa SPC kojoj pripada najveći broj stanovnika Crne Gore. Da li će potpis staviti sadašnji premijer ili neko drugi, ostaje da se vidi”, naveo je Starović.