Starović na uručenju ključeva stanova za izbeglice u Arilju

12. jan 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović prisustvovao je danas u Arilju svečanom uručenju ključeva stanova za osam izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa prebavilištem na teritoriji te opštine.

Stanovi za izbegličke porodice izgrađeni su u okviru Regionalnog stambenog programa.

Starović je, obraćajući se porodicama koje su dobile stanove, rekao da je danas veliki dan, pre svega za njih koji nakon 20 i više godina konačno dobijaju svoj krov nad glavom, ali da je to i važan dan za Republiku Srbiju.

„Danas smo za jedan važan korak bliži ostvarivanju našeg strateškog cilja, a to je da niko od izbeglih i raseljenih lica na teritoriji Srbije ne bude bez rešenog stambenog pitanja”, naveo je Starović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije intenzivno radi na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja svih naših građana, i to se ogleda u rastu prosečnih zarada, uvećanju plata u javnom sektoru i penzija, kao i u sada već redovnim jednokratnim davanjima.

Sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, dok je zemljište i infrastrukturu obezbedila Opština Arilje. Ukupna vrednost radova je 200.732 evra. Radovi su započeti 13. Maja 2020. godine, a završeni 2. aprila 2021. godine, dok je upotrebna dozvola dobijena 27. decembra 2021.

Uručenju ključeva stanova prisustvovali su i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar, Jovan Lazarov iz Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a cilj Programa je davanje sveobuhvatnog doprinosa rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica pružanjem trajnih i održivih rešenja za stambeno zbrinjavanje.