Selaković: Veliki potencijali za unapređenje odnosa Srbije i Saudijske Arabije

27. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije na nerezidencijalnoj osnovi Usamom bin Dahilom bin Rebiom el-Amedijem.

Ministar Selaković je u razgovoru podsetio da Srbija i Saudijska Arabija naredne godine obeležavaju 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ističući da bi to bila odlična prilika da ta država otvori ambasadu u Beogradu, imajući u vidu da Srbija već ima svoje diplomatsko predstavništvo u Rijadu.

Selaković je ocenio da dve države imaju brojne neiskorišćene potencijale za unapređenje bilateralne saradnje, kako na političkom nivou, tako i u oblasti ekonomije.

Poseta Srbiji predstavnika kraljevske porodice, kralja Salmana bin Abdulaziza al-Sauda ili prestolonaslednika Muhameda bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, bila bi, prema rečima šefa srpske diplomatije, kamen temeljac za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.

Ministar Selaković je ovom prilikom uputio i poziv ministru spoljnih poslova princu Fejsalu bin Ferhanu Al Saudu za bilateralnu posetu Srbiji, konstatujući da bi bilo veoma korisno i da dva ministarstva inostranih poslova uspostave praksu redovnih političkih konsultacija na godišnjem nivou.

Selaković je posebno zadovoljstvo izrazio zbog činjenice da je ministar Fejsal bin Ferhan Al Saud boravio u Beogradu u oktobru prošle godine i učestvovao na Komemorativnom skupu povodom 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Značajna pažnja na sastanku posvećena je mogućnostima intenziviranje ekonomske saradnje podsticanjem trgovinske razmene i investicija, kao i mogućnosti promene viznog režima.