Selaković: Srbija je posvećena OEBS-u i principima te organizacije

25. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid, koja boravi u prvoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Selaković je posle sastanka rekao da Republika Srbija OEBS smatra jednom od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih organizacija koja u današnjoj bezbednosnoj arhitekturi predstavlja platformu za dijalog i jedinstven format za zajedničko suočavanje sa bezbednosnim izazovima, ne samo na prostoru evropskog kontinenta, već značajno šire.

“U srdačnom i prijateljskom razgovoru koji je počeo još juče prilikom dolaska gospođe Šmid u Srbiju, do jutrošnjeg sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova,  mogli smo da razmenimo mišljena i stavove o tome kako vidimo budući rad organizacije, ali i da ukažemo na ono na šta smo naročito ponosni, a to jeste činjenica da sa OEBS-om imamo izuzetno dobru saradnju”, naveo je šef srpske diplomatije.

U razgovoru sa generalnom sekretarkom OEBS-a, ministar Selaković je podsetio na posvećenost Srbije OEBS-u i principima te organizacije, koje je došlo do izražaja naročito prilikom predsedavanja Srbije OEBS-u 2015. godine, ali i tokom predsedavanja Forumu za bezbednosnu saradnju 2017. godine.

“U susret 50. godišnjici Helsinškog završnog akta izrazio sam spremnost Republike Srbije da zajedno sa drugim državama učesnicima radimo na reafirmaciji principa organizacije, naročito onih koji su utvrđeni Helsinškim završnim aktom”, naveo je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, ono što je specifičnost Republike Srbije u odnosu na ostalih 56 država učesnica jeste činjenica da u našoj državi postoje dve misije OEBS-a, jedna sa sedištem u Beogradu, druga sa sedištem u Prištini.

“Naročito smo ponosni na svoju saradnju sa Misijom sa sedištem u Beogradu, koja daje veoma značaj, ogroman i nesebičan doprinos reformskim procesima u Srbiji i onima koji su usmereni na stvaranje kvalitetnijeg, uređenijeg i efikasnijeg društva u kome svi želimo da živimo i koje jeste onako kakvo je potrebno da postoji u državi koja je kandidat za članstvo u EU, koja je strateški opredeljena za evropski put i koja u svemu što čini trudi se da dosegne taj najviši evropski nivo uređenosti”, naglasio je ministar Selaković.

Preneo je da je sa generalnom sekretarkom OEBS-a razgovarao i o funkcionisanju OEBS-ove misije na Kosovu i Metohiji.

“To je za nas bila prilika i da upoznamo gospođu Šmid sa poslednjim dešavanjima, naročitom sredinom septembra i oktobra, sa narastajućim tenzijama i činjenicom da je u poslednjih 10 meseci broj etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji značajno povećan u odnosu na isti period lane”, rekao je ministar Selaković.

Naglasio je da je za nastavak razgovora o Kosovu i Metohiji naročito važno funkcionisanje OEBS-ove misije sa sedištem u Prištine koju, kako je rekao ministar Selaković, smatramo najvažnijim međunarodnim statusno neutralnim prisustvom od strane jedne regionalne međunarodne organizacije na terenu, a to statusno neutralno prisustvo je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

“Naročito smo istakli zahvalnost na delovanju ambasadora Bratua tokom njegovom mandata šefa OMIK-a i posebnu pažnju posvetili programu za ljudska prava i zajednice koji je u to vreme počeo sa delovanjem i koji daje jedan izuzetan doprinos funkcionisanju same Misije”, naveo je šef srpske diplomatije.

Kako je preneo, posebna tema današnjeg razgovara bila je stanje u regionu i da je sagovornicu upoznao sa našim pozicijama u odnosu na glavna dešavanja u regionu.

“Naročito sam istakao našu posvećenost izgradnji dobrosusedskih odnosa, očuvanju stabilnosti i jačanju regionalnih integracija, posebno podvlačeći inicijativu ‘Otvoreni Balkan’, kao i sve ono što je usmereno jačanju komunikacije među državama u našem regionu, ali i ostvarivanju jačanja saradnje i građana naših država”, rekao je ministar Selaković.

Zahvalio je Šmid na posvećenosti koju pokazuje prema našem regionu i na zainteresovanosti i razumevanju za pitanja i izazove sa kojima se suočavamo, kao i na konstruktivnosti u razgovorima koje su do sada imali.

“U Srbiji imate iskrenog i pouzdanog partnera. Mi ćemo tako nastaviti da se ponašamo. Uvek ste dobrodošli”, naveo je ministar Selaković i dodao da bi svaki njen dolazak trebalo da bude podrška da od Srbije stvorimo još uređenije i stabilnije društvo.

Ministar Selaković je rekao da će Srbija postupajući odgovorno, ozbiljno i mudro kao i do sada što je činila, davati ključni doprinos očuvanju mira i stabilnosti u region, ali i promociji onoga što su najbolje evropske vrednosti, naročito kada je u pitanju ono što je  u nadležnostima OEBS-a.

Generalna sekretarka OEBS-a istakla je da je razgovor sa ministrom Selakovićem bio konstruktivan i da su istakli značaj uloge OEBS-a kao najveće međunarodne bezbednosne organizacije koja ima jedinstveni pristup miru i bezbednosti.

„Mir i bezbednost treba gledati u kontekstu ekonomskih i ekoloških pitanja, ali i vezano za ljudska prava", rekla je Šmid.

Poručila je da partnestvo OEBS-a sa Srbijom ostaje snažno i dodala da je Srbija, još od predsedavanja tom organizacijom 2015.godine, doprinosila stabilnosti u regionu i šire.

Kako je rekla, na sastanku je razgovarano o reformama i napretku Srbije, radu Misije OEBS-a u Srbiji, kao i reformama u bezbednosnom sektoru što će, kako je istakla, policiju učiniti boljom i u službi građana.

„Naša misija će nastaviti da podržava implementaciju zakonodavstva i reformi kako bi se dostigli zacrtani ciljevi“, poručila je Šmid.

Pohvalila napore Srbije za ostvarivanje kontakata među građanima regiona ističući da je Srbija predvodnik regionalnih inicijativa i da je pokazala posvećenost dobrosusedskim odnosima.

Tokom prve posete Srbiji u svojstvu generalnog sekretara OEBS, Šmid će se sastati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.