Selaković: Slike u Nemačkoj i zemljama Beneluksa kod nas oživljavaju sećanja na 2014. godinu

18. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je danas saučešće Nemačkoj i državama Beneluksa, koje su proteklih dana pogođene teškim poplavama, konstatujući da je način na koji su ta društva reagovala u krizi primer kako jedan kolektiv treba da se ponaša u trenucima izazova.

„Te slike kod nas oživljavaju sećanja na 2014. godinu. Pogledajte kako se te zemlje nose sa tim. Samo u zemljama Beneluksa evakuisano je više od 100.000 ljudi, a broj žrtava je desetinama puta veći od broja žrtava koji je postojao tada u Srbiji. Pogledajte koliko su te zajednice odgovorne i kako se čitava javnost odnosi prema ovom pitanju, a setite se kako je to izgledalo kod nas“, rekao je Selaković gostujući na televiziji Prva.

Ministar Selaković je podsetio na laži i izmišljotine o broju žrtava poplava u Srbiji, na tvrdnje da se tela spaljuju u visokim pećima. 

„U tamošnjem svetu je normalno da znate kako se ponašate kada se deo vaše države suočava sa prirodnom katastrofom, da se to ne koristi u svrhu sticanja jeftinih poena ili za napadanje onog ko je glavni za spasavanje svega što se spasti može“, kazao je Selaković.

On je podsetio da su u Srbiji određeni krugovi postupali na užasan način i tokom i nakon poplava, jer je država napadana stravičnim lažima.

„Mi smo, uprkos svemu, uspeli da se izborimo sa poplavama, da prevaziđemo teške situacije, da te godine prevaziđemo pad BDP, da obnovimo krajeve Srbije pogođene poplavama i da danas budemo među prvima u Evropi po rastu i perspektivama“, istakao je šef srpske diplomatije, dodavši da je upravo zbog toga naša zemlja danas u prilici i da pomogne drugima u nevolji.

Selaković je, osvrćući se na epidemiološku situaciju u svetu, izrazio očekivanje da će Srbija biti u stanju da pomogne nekim prijateljskim državama na afričkom kontinentu koje su danas suočene sa veoma teškim izazovima. 

Srbija se, prema njegovim rečima, ponaša kao kredibilan i lojalan partner koji je u stanju da pokaže solidarnost u teškim situacijama. 

„Ministarstvo spoljnih poslova je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade uputilo predlog predsedniku Republike za donaciju vakcina prijateljskim državama Afrike, jer na tom kontinentu ima država koje do danas nisu dobile nijednu dozu vakcine. Radimo na planiranju distribucije tih vakcina, i uveren sam da će naš državni vrh biti u stanju da pomogne. Pomagaćemo koliko god možemo i kome god možemo“, rekao je Selaković.

Ministar je nagovestio i mogućnost pomoći u hrani nekim afričkim državama koje su se ove godine suočile sa velikom sušom. 

„Tokom posete Africi sam se uverio koliko je država čije pamćenje o prijateljstvu sa Srbijom nije kratko i ponosan sam što možemo da pomognemo“, kazao je Selaković.