Selaković: Pomoć Srbije prijateljskoj i bratskoj Rumuniji

25. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ispratio je danas donaciju koju je Vlada Republike Srbije, na inicijativu predsednika Republike Srbije, uputila Rumuniji za lečenje pacijenata obolelih od virusa korona.

Pomoć se sastoji od lekova za lečenje obolelih od virusa Kovid-19 i kiseonika neophodnog za kiseoničku potporu ovih pacijenata.

„Zadovoljstvo mi je što smo u ime Srbije, a na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, u prilici da kao država Srbija i naši građani uputimo pomoć bratskoj, nama susednoj Rumuniji, državi sa kojom nas vezuje mnogo toga zajedničkog u našoj prošlosti i za koju sam uveren da će nas vezivati mnogo toga u našoj budućnosti”, rekao je ministar Selaković, koji je ispred Palate Srbija ispratio donaciju za Rumuniju.

Šef srpske diplomatije je naveo da su naše komšije, prijatelji, braća i sestre Rumuni sada u možda najtežem talasu borbe protiv Kovid-19.

„U kamionima se nalazi humanitarna pomoć, na prvom mestu u lekovima i kiseoniku, koja je preko potrebna našim komšijama Rumunima. Uvereni smo da će ova pomoć spasiti moge ljudske živote”, rekao je ministar Selaković.

Izrazio je zahvalnost na donaciji vakcina iz Rumunije Srbiji u julu.

„Sada uzvraćamo, ne iz potrebe da vratimo, nego iz potrebe da ukažemo da smo uvek tu da jedni drugima pomognemo kada je teško. Današnja Srbija, Srbija koja se brže razvija, Srbija koja raste, Srbija koja je ekonomski drugu godinu zaredom jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope, u prilici je da pomogne ne samo sopstvenim građanima, već i građanima nama prijateljskih država, a Rumunija je svakako jedna od njih”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije iskoristio je priliku da pozove građane Srbije, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu i zaštite sebe, svoje bližnje i svoju okolinu od ovog užasnog virusa koji je snašao čitav svet već od početka prošle godine, a koji i danas hara.

Ministar Selaković je naveo da je Srbija nabavila dovoljno vakcina i da je građanima pružila mogućnost izbora vakcina.

„Ukoliko to ne budu radili bojim se da neće biti kraja ovoj pošasti.  Pogledajte koliko je teško našim prijateljima i komšijama Rumunima. Nemojte da se tako nešto dogodi i nama. Primite vakcinu i zaštite i sebe i svoje bližnje od ovog užasa koji nemilice odnosi veliki broj ljudskih života”, naveo je ministar Selaković.

Rumuniji je isporučeno oko 6.500 komada lekova i oko 900 litara koncentratora kiseonika, a isporuci je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju.

Ambasadorka Davidoju zahvalila je Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na donaciji koja je, kako je istakla, još jedan dokaz prijateljstva i solidarnosti dve zemlje.

„Nisam očekivala da će situacija u Rumuniji biti tako loša. Veoma cenimo gest Srbije, ovo je dokaz da smo tu jedni za druge i to je najvažnije", poručila je ambasadorka Davidoju.

Ministar Selaković je na pošiljci na rumunskom jeziku napisao: „Srbija je uz bratsku Rumuniju u najtežim trenucima“, a ambasadorka Davidoju je na srpskom napisala – „Hvala“.