Ministar Dačić primio velikog muftiju Arapske Republike Egipat Šavkija Alama

06. jun 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas velikog muftiju Arapske Republike Egipat Šavkija Alama.

Veliki muftija je najvažniji vladin autoritet za verska pitanja i jedna od najuticajnih verskih ličnosti u Egiptu, arapskom i islamskom svetu.

Poseta je organizovana na poziv muftija dveju islamskih zajednica u Srbiji.

Ministar Dačić je rekao da je poseta velikog muftije Srbiji prva takva poseta u istoriji dveju zemalja, te da joj Srbija pridaje veliki značaj i veruje da će doprineti daljem razvoju prijateljskih odnosa i saradnje Srbije i Egipta.

Šef srpske diplomatije izneo je uverenje da će veliki muftija, tokom boravka u Srbiji, biti u prilici da uvidi da su sve verske zajednice ravnopravne i da hrišćani i muslimani ovde žive u miru, međusobno se uvažavajući i zajednički čuvajući mir i suživot.

Muftija Alam preneo je izraze saučešća zbog nedavnih tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu i izraze saosećanja i solidarnosti egipatskog naroda sa porodicama nastradalih.

Ukazao je na to da se protivi svakom ekstremizmu, izrazio je zadovoljstvo što se verska raznolikost poštuje u Srbiji kao u Egiptu.

Sagovornici su razmenili mišljenje o stanju bilateralnih odnosa i mogućnostima za njihovo unapređenje.

Saglasili su se da ostaju posvećeni jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju saradnje na svim planovima.