Ministar Dačić na proslavi Dana Ujedinjenih nacija

24. okt 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je svečanom obeležavanju Dana Ujedinjenih nacija.

Prisutnima se, pored stalne koordinatorke UN u Srbiji Fransoaz Žakob i Mari Jamašite, predstavnice generalnog sekretara i šefice Kancelarije UN u Beogradu, obratio i ministar Dačić, čiji govor prenosimo u celosti.

„Poštovana gospođo Žakob, poštovana gospođo Jamašita,

Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

Značaj Ujedinjenih nacija, okosnice svetskog multilateralnog poretka i platforme za ravnopravan dijalog država sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti, danas je važniji nego ikada. Suočavamo se sa sve većim brojem sukoba, teškim i dalekosežnim posledicama višedimenzionalnih i međusobno povezanih kriza, socijalnim tenzijama, terorističkim aktima, migracionim kretanjima velikih razmera, tragičnim stradanjima i novim izazovima koji su dobili na kompleksnosti, povećavajući neizvesnost za budućnost i opštu nesigurnost. U vremenu velikih promena, previranja i sve veće međuzavisnosti, niko nije pošteđen. Svi delovi sveta su pogođeni efektima multiplikovanih kriza. Osnovni zadatak Ujedinjenih nacija je da sačuva svetski mir i garantuje bezbednost. Stoga pojačanim naporima moramo da radimo na pronalaženju održivih rešenja.

U obeležavanju današnjeg dana, važno je da se setimo da je, pre 78 godina, budućim generacijama ostavljen zavet u formi Povelje, da se užasi rata nikada ne ponove. U ispunjenju tog zaveta Organizacija i sve njene članice moraju  zajednički da deluju.

Ponosni smo što smo, kao deo bivše Jugoslavije, jedan od osnivača UN. Zalažemo se za mirno rešavanje sporova i kriza. U tom kontekstu, ključnim smatramo jačanje kulture mira i dijaloga, politike kompromisa i miroljubive koegzistencije naroda uz poštovanje razlika. Verujemo da je, u vremenu velikih izazova, potreban dodatni napor kako bi razum prevladao nad emocijama i strahom.

Na osnovama naše duge i događajima bogate istorije, kao i saradnje naše zemlje sa UN, Republika Srbija nastoji da pruži svoj doprinos, duboko verujući u neophodnost Ujedinjenih nacija, posebno kada je reč o zaštiti prava i interesa, po broju stanovnika i ekonomskoj snazi, malih zemalja.

Čvrsto smo uvereni da je multilateralizam najbolji osnov za iznalaženje održivih rešenja u kompleksnim geopolitičkim okolnostima, podrazumevajući ravnopravno učešće država, uvažavanje različitosti i usaglašavanje interesa svih aktera na postizanju zajedničkih ciljeva. Kroz učešće u različitim aktivnostima Ujedinjenih nacija i njenih specijalizovanih agencija i aktivnim zalaganjem u okviru globalnih i regionalnih inicijativa, trudimo se da damo svoj konkretan doprinos.

Prioriteti moje zemlje u UN su poznati i konzistentni, a to su pre svega zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, promocija i očuvanje mira i bezbednosti na međunarodnom nivou, kao i doprinos sprovođenju Ciljeva održivog razvoja. Na Samitu o ciljevima održivog razvoja u Njujorku, septembra ove godine, najavili smo i prioritetne oblasti delovanja u predstojećem periodu u različitim oblastima, počev od poljoprivrede, preko obrazovanja i nauke, do borbe protiv klimatskih promena.

Zaštita životne sredine i razvoj nauke su pitanja koja je Republika Srbija prepoznala kao ključna za svoj dalji razvoj.

Bez unapređenja obrazovanja nema razvoja nauke, kao ni digitalizacije, niti razvoja veštačke inteligencije. Želeo bih da, i ovom prilikom, istaknem da sam ponosan što je, na inicijativu Republike Srbije u Generalnoj skupštini UN avgusta ove godine konsenzusom, usvojena rezolucija „Međunarodna dekada nauke za održivi razvoj 2024-2033“, koja će biti platforma za dalje zajedničke aktivnosti.

Dame i gospodo,

Na kraju, želeo bih da potvrdim da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan i predvidiv partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru Ujedinjenih nacija.

Čvrsto verujemo da je to najbolji put za izgradnju boljeg sveta za buduće generacije. Veoma mi je drago što smo se okupili ovde, u UN kući, što je još jedna potvrda odlične saradnje koju ostvarujemo sa UN Timom u Republici Srbiji, jedne kontinuirane podrške, koja počiva na obostranom uvažavanju i razumevanju.

Hvala Timu UN što su se, i ove godine, potrudili da okupe sve partnere i saradnike i da, obeležavanjem Dana UN sa ovog mesta, pošaljemo poruku mira i saradnje.

Želim svima srećan Dan UN!“