Tradicionalno prijateljstvo i jake veze Srbije i Kube

04. avg 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetu Kubi započeo je sastankom sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Brunom Rodrigesom Pariljom.

Konstatujući da bilateralne odnose krasi tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost naših naroda, Selaković je poručio da je Srbija jasno opredeljena da takve odnose dodatno unapređuje i učini još sadržajnijim.

U tom smislu, ministar je ukazao da je potrebno raditi na daljem jačanju političkog dijaloga na svim nivoima, kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje, ali i održavanjem kontinuiteta političkih konsultacija.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja, istakavši da je tokom susreta sa kubanskim kolegom razmotreno i nekoliko inicijativa za obeležavanje ovog jubileja.

Ministar je upoznao kubanskog kolegu sa aktuelnom situacijom i poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ujedno, zahvalivši na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Takođe, šef srpske diplomatije preneo je našu punu podršku nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je ukazao da postoji značajan prostor za njeno unapređenje, istakavši našu spremnost i interes za saradnjom u brojim oblastima. S tim u vezi, ministar je napomenuo i da je veoma značajno što je ove godine potpisan Akcioni plan za 2022-2023. godinu, u cilju razvoja saradnje između Privrednih komora Srbije i Kube i čvršćeg povezivanja privrednika.

Na današnjem sastanku, Selaković je informisao ministra Rodrigesa o procesu evrointegracija Srbije, ali i predstavio inicijativu „Otvoreni Balkan“, podvukavši da je njen cilj ekonomsko povezivanje i bolji životni standard građana regiona.