Srbiju i Alžir vezuje tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo

30. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa novim ambasadorom Alžira Fatahom Mahrazom.

Selaković je konstatovao da Srbiju i Alžir vezuje tradicionalno višedecenijsko prijateljstvo i istorijski odnosi koji su dobro nasleđe.

Ministar je poručio da želimo da odnosi naše dve zemlje kontinuirano napreduju, posebno izdvojivši politički dijalog, razmenu poseta na visokom i najvišem nivou i ekonomsku saradnju. U tom smislu, preneo je spremnost da tokom ove godine poseti Alžir, naročito imajući u vidu da Srbija i Alžir obeležavaju 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Alžiru na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, izrazivši očekivanje da će ovakva podrška Alžira ostati nepromenjena, kao i da ćemo u narednom periodu nastaviti uspešnu saradnju i na multilateralnom planu.

Selaković je ukazao da je Alžir naš najveći ekonomski partner u regionu severne Afrike, ali i da postoji dosta neiskorišćenih potencijala za jačanje privredne saradnje i trgovinskih odnosa dve zemlje.

Takođe, ministar je rekao da bi, u tom cilju, bilo značajno da se razgovara i o ponovnom uspostavljanju direktne avio-linije između Alžira i Beograda.