Sizdibekov_Selakovich

Srbija opredeljena za unapređenje i produbljivanje saradnje s Kazahstanom

22. Feb 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim.

Ministar Selaković konstatovao je da su odnosi Srbije i Kazahstana tradicionalno dobri i prijateljski, kao i da je Srbija čvrsto opredeljena za dalje unapređenje i produbljivanje bilateralne saradnje.

Šef srpske diplomatije poručio je da se Srbija zalaže za intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima sa Kazahstanom, i dodao da će dodatni podsticaj saradnji dati i poseta ministra inostranih poslova Muhtara Tileuberdija, koja je posebno značajna obzirom da se ove godine obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Selaković je zahvalio na stavu i poziciji Kazahstana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Ministar je ocenio da nivo ekonomske saradnje ne odgovara potencijalima dve zemlje i naglasio da je potrebno jačati ukupne odnose u brojnim oblastima kao što su poljoprivreda, farmacija, građevinarstvo, transport, investicije, namenska industrija, turizam. Istakao je i da bi za dalje unapređenje bilateralnih odnosa značajno bilo i uspostavljanje direktne avio-linije na relaciji Beograd-Nursultan.

Ovom prilikom, šef srpske diplomatije pozvao je i kazahstanske privrednike da se upoznaju sa potencijalima naše privrede i investiraju u Srbiji.