Selaković: Važna poseta za planiranje daljih aktivnosti saradnje Srbije i Rumunije

27. jun 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da su današnji razgovori sa najvišim rumunskim zvaničnicima protekli u veoma srdačnoj i otvorenoj atmosferi.

Ministar je kazao da je ovo bila veoma važna poseta, jer zvanične posete ministra spoljnih poslova Srbije Rumuniji nije bilo devet godina, kao i da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom dogovoren čitav niz aktivnosti do kraja godine.

"Jedna od planiranih aktivnosti je organizacija sednice Međuvladine komisije za ekonomsko-trgovinsku saradnju, ali i Međuvladinog komiteta za pitanje nacionalnih manjina", kazao je Selaković i dodao da će se u međuvremenu raditi i na pripremi sporazuma o otvaranju kulturnih centara u Srbiji i Rumuniji.

Selaković je napomenuo da je sa ministrom Aureskuom potpisao dva sporazuma koji su, kako je naveo, veoma važni za unapređenje bilateralne saradnje.

Selaković je kazao i da je razgovarano o dve važne podrške Rumunije, a to je podrška našem EU putu, ali i o principijelnoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

On je preneo da je sagovornike upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, ali i da je potvrdio ono što je naše jasno opredeljenje, a to je postizanje kompromisnog rešenja.

Naglasivši da je Rumunija naš stari sused, prijateljska nacija sa kojom delimo odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja, Selaković je ukazao da se sve to odražava na našu veoma dobru ekonomsko-trgovinsku saradnju.

Kako je naveo ministar, razvoj naše saradnje će omogućiti ulaganja u zajedničke infrastrukturne projekte.

"U petak je ministar Momirović sa svojim rumunskim homologom potpisao Sporazum koji će omogućiti projektovanje autoputa koji treba da spoji Beograd i Temišvar", kazao je Selaković, dodavši da je razgovarano i o oživljavanju železničkog saobraćaja, saradnje u oblasti energetike, ali i turizma.

"Otvorili smo mnogo važnih tema, unapred skicirali kojim putem treba da se razvijaju naši odnosi i planiraju konkretni susreti resornih ministara", zaključio je Selaković.