Selaković u Latinskoj Americi: Opredeljeni smo za jačanje saradnje

04. avg 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je višednevnu zvaničnu posetu regionu Latinske Amerike, gde će se sastati sa ministrima spoljnih poslova i najvišim zvaničnicima Kube, Kolumbije, Kostarike i Venecuele.

Selaković je u Havani rekao da je Kuba tradicionalni prijatelj i izuzetno lojalan i veran partner Srbije u međunarodnim organizacijama i forumima, država koja nam pruža čvrstu podršku po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i čija se reč u svetskim okvirima, ali i u ovom delu sveta, ozbiljno ceni i znači.

"Ovo je godina u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu diplomatskih odnosa Srbije i Kube, kao sećanje na vreme kada je naš kralj Aleksandar Obrenović čestitao prvoizabranom predsedniku Kube na njegovom izboru. Ovde smo zato što smo opredeljeni da i ubuduće gradimo svoje odnose sa Kubom i da ih jačamo na svaki mogući način. Uveren sam da u tome možemo da uspemo", rekao je šef srpske diplomatije.

Posle posete Kubi sledi poseta Kolumbiji, gde će ministar Selaković, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati 7. avgusta inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

"Ta poseta je upriličena povodom polaganja zakletve i inauguracije novog predsednika Kolumbije, a nakon toga delegacija Ministarstva spoljnih poslova boraviće u poseti Kostariki i na kraju u poseti Venecueli", rekao je ministar Selaković.

Prema njegovi rečima, države Centralne i Južne Amerike koje će posetiti imaju različite statove po pitanjima koja su za nas od najvećeg nacionalnog i državnog značaja.

"Ali činjenica da smo ovde prisutni, da smo spremni da razgovaramo i da ćemo biti u prilici da se sretnemo i sa gotovo svim predsednicima ovih država, a u samoj Kolumbiji sa više od 10 predsednika država, predsednika vlada, ministara spoljnih poslova ovog kraja sveta, što se ne dešava toliko često, sama je dovoljna da ukaže na značaj i aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u ovom delu sveta. Srbija dolazi ovoga puta ne da traži nešto, već i da razgovara o tome kako može da unapredi i svoju ekonomsko-trgovinsku razmenu, ali i saradnju u svim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport, kultura, omladina, savremene tehnologije i sve ono u čemu danas Srbija ozbiljno, iz godine u godinu, sve više i više prednjači", rekao je ministar Selaković.