Selaković: Novi početak davno započetih odnosa Srbije i Esvatinija

29. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom.

Selaković je posetu ocenio kao istorijsku, jer je u 32 dugoj istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje ovo prva zvanična poseta šefa diplomatije Esvatinija Srbiji.

Ministar Selaković je podsetio da su naši odnosi značajno duži, budući da je nekadašnja Jugoslavija bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih naroda Afrike.

„To prijateljstvo je jačalo tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja, a od ovog današnjeg trenutka, koji smo obeležili potpisivanjem pet veoma značajnih dokumenata, pokazali smo opredeljenost za jačanje naših odnosa u budućnosti“, kazao je Selaković.

Srbiju i Esvatini, kako je rekao, tek čeka period intenzivnije saradnje, što podrazumeva i posete na visokom i najvišem nivou, podsećajući da postoji poziv predsednika Aleksandra Vučića kralju Msvatiju Trećem da poseti Srbiju.

Selaković je posebno istakao da su studenti iz Esvatinija, koji u Srbiji borave u okviru programa „Svet u Srbiji“, među najboljim stranim studentima na našim univerzitetima, dodavši da će im, po okončanju studija, biti omogućeno da obavljaju stručnu praksu u srpskim državnim organima, preduzećima i institutima.

U razgovoru je, kako je dodao, bilo reči i o modalitetima za unapređenje saradnje u raznim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport i turizam.

„Ovo je samo jedan novi početak naših davno započetih odnosa i te odnose ćemo graditi i u njih ulagati tako da oni i Srbiji i Esvatiniju budu na korist i ponos“, rekao je Selaković.

Šefica diplomatije Esvatinija zahvalila je na toplom i srdačnom dočeku, i navela da i studenti iz te zemlje svakodnevno u Srbiji nailaze na topao prijem.

„Kraljevina Esvatini i Republika Srbija imaju duge bilateralne odnose koji sežu u vreme SFRJ. Veze naših država su oduvek počivale na uzajamnoj podršci, solidarnosti i razumevanju, i divimo se načinu na koji je Srbija prigrlila nasleđe Jugoslavije kada je reč o Africi“, rekla je ministarka Dladla.

Prema njenim rečima, bilo je krajnje vreme da se dugotrajni bratski odnosi dve države dodatno učvrste.

Posebnu zahvalnost izrazila je zbog stipendija studentima u okviru programa „Svet u Srbiji“, konstatujući da će obrazovani mladi ljudi osigurati budućnost Esvatiniju.

Takođe, ministarka je prenela zahvalnost vlade Kraljevine Esvatini na pomoći u hrani koju je Srbija dostavila tokom pandemije Kovida 19.

„Uvereni smo da će ova nova era u našem prijateljstvu za posledicu imati jačanje našeg prijateljstva. Iako smo zahvalni na onome što je već učinjeno, svesni smo da ima još mogućnosti za sadržajnu saradnju“, rekla je šefica diplomatije Esvatinija.

Ministar Selaković i ministarka Dladla danas su potpisali niz dokumenata - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o kulturno-prosvetnoj saradnji; Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša; Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola.

Takođe, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je sa ministarkom Tulisilom Dladlom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije otvorilo je danas svoja vrata za studente iz Esvatinija koji se školuju u Beogradu, a nakon što im je upriličen obilazak Muzeja diplomatije, obratili su im se ministar Selaković i ministarka Dladla.

 

Selaković ugostio studente iz Esvatinija

Program stipendiranja stranih studenata "Svet u Srbiji" dobar je zato što ujedinjuje ljude i pruža priliku da upoznajemo različite kulture, kažu studenti iz Kraljevine Esvatini koji se kroz taj program školuju u našoj zemlji, a koji su danas posetili Ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon što su obišli Muzej diplomatije, imali su priliku da razgovaraju ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Esvatinija Tulisilom Dladle, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Ministarstvo je posetilo 18 studenata kojima je Selaković poručio da iskoriste šansu što studiraju u Beogradu i da svoje roditelje i domovinu učine ponosnim.

"Ponosni smo što vas imamo sve ovde", rekao je Selaković i istakao da srpski narod voli afrički narod.

Dodao je da pretpostavlja da studentima iz Esvatinija srpski jezik nije lak, ali i poručio da će svakim učenjem novog jezika postati bogatiji ljudi.

Među studentima iz Esvatinija je i Rudolf Čabalala koji na Fakultetu organizacionih nauka, a koji je u Beograd došao u januaru 2020. godine.

On je za Tanjug rekao da mu se veoma dopada srpska prestonica, a posebno kulturno-istorijske znamenitosti naše zemlje.

"Volim razna mesta kulture, Kalemegdan, volim mesta koja pokazuju istorijski deo Srbije, to je za mene fascinantno", rekao je on.

Za program "Svet u Srbiji" kaže da je dobar jer, kako ističe, ujedinjuje ljude.

"Iako nismo iz istih zemalja, mi smo isti ljudi", naglasio je Čabalala i dodao da planira da po završetku studija ostane u Beogradu.

Njegova koleginica, koja studira Medicinski fakultet, kaže da je ovaj program božanstven i da ceni to što ima priliku da studira u Beogradu.

"Znam mnoge mlade u mojoj zemlji koji bi sve dali da studiraju u Srbiji. Vaša zemlja je prelepa, a program nam omogućava da upoznamo različite kulture", rekla je ona.

Iako je prvobitno planirala da se po završetku studija vrati u svoju zemlju ipak će razmotriti mogućnost da ostane u Beogradu jer je, kako kaže, to sjajan grad u kojem žive predivni ljudi.

"Beograd je sjajan, Kalemegdan posebno i volim što sam ovde. Posetila sam i tržni centar ''Delta siti'' i mogu reći da imate savršene molove kakve nisam videla u mojoj zemlji", dodala je ova dvadesetogodišnja studentkinja iz Esvatinija.