Ministar Dačić se sastao sa šefom diplomatije Azerbejdžana

07. nov 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Azerbejdžan Džejhunom Bajramovim, koji, na poziv ministra Dačića, boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Republici Srbiji.

Tokom otvorenog i prijateljskog razgovora, istaknut je obostrani interes i opredeljenost za dalje intenziviranje političkog dijaloga i ukupne saradnje između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

Ocenjeno je da su odnosi dve zemlje na viskom nivou, bazirani na tradicionalno prijateljskim vezama, međusobnom poverenju i poštovanju principa međunarodnog prava, kao i odličnim ličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Tokom sastanka su potvrđeni jasni i principijelni stavovi u vezi sa neophodnošću poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica UN, uključujući Republiku Srbiju i Republiku Azerbejdžan.

Sagovornici su se saglasili u oceni da postoji značajan prostor za dalje unapređenje bilateralne ekonomske saradnje u različitim oblastima, pre svega u oblasti energetike, poljoprivredno-prehrambenog sektora, građevine, farmaceutike, turizma i dr. 

Dva ministra su ovom prilikom potpisala Sporazum o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.