Dačić sa ministrom spoljnih poslova Slovačke

05. feb 2024.
Na marginama ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajem Blanarom.

U srdačnom razgovoru, obostrano je konstatovano da bliski i prijateljski odnosi između naših dveju zemalja imaju dugu istorijsku tradiciju i istaknuta je neophodnost njihovog produbljivanja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i preneta je spremnost da se on nastavi i ubuduće.

Ministar Dačić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Slovačka Republika pruža Republici Srbiji po pitanjima od našeg vitalnog nacionalnog interesa, kao što su teritorijalni integritet i suverenitet, ali i evropske integracije.

Pohvaljena je uspešna saradnje dve zemlje na multilateralnom planu, te istaknuto da posebno treba podstaći dalje zajedničke aktivnosti na planu međusobnih razmena podrški kandidaturama u međunarodnim organizacijama i institucijama.

U razgovoru je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje jačanje svih vidova saradnje od obostranog značaja, posebno u oblasti ekonomije.