Dačić čestitao ministru inostranih poslova NR Kine izbor na dužnost državnog savetnika

12. mar 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije uputio je danas čestitku ministru inostranih poslova Narodne Republike Kine Ćin Gangu povodom izbora na dužnost državnog savetnika.

U tekstu čestitke se navodi:

''Dragi prijatelju, ekselencijo,

Povodom Vašeg izbora na još jednu važnu dužnost - funkciju državnog savetnika Narodne Republike Kine, u ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje ime, upućujem Vam najsrdačnije čestitke, uz najbolje želje za Vaše dobro zdravlje, ličnu sreću i mnogo uspeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti.

Veoma se radujemo daljem jačanju prijateljske Narodne Republike Kine, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, pod vođstvom mudrog kineskog rukovodstva, uz čvrsto uverenje da će Vaš izbor i na ovu izuzetno važnu dužnost značajno doprineti daljem svestranom razvoju, napretku i blagostanju Vaše zemlje i nama vrlo bliskog kineskog naroda.

Uz posebno zadovoljstvo zbog izvanrednih sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, koji su na najvišem nivou u njihovoj istoriji, želim da Vam ponovim našu snažnu spremnost i iskrenu posvećenost za dalje obogaćivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva između naše dve zemlje, na osnovama čeličnog prijateljstva, kao i za nastavak intenzivne i obostrano korisne saradnje u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Dozvolite mi da i ovom prilikom ponovim najdublju zahvalnost Republike Srbije na kontinuiranoj podršci Narodne Republike Kine našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, pitanju od suštinskog nacionalnog značaja. Podrška i razumevanje Vaše zemlje, jednog od ključnih činilaca u savremenim međunarodnim odnosima, od izuzetne je važnosti za nas. U tom smislu, uveravam Vas da će odlučna i dosledna podrška Republike Srbije politici „jedne Kine” i principu „jedna zemlja, dva sistema” biti nastavljena u istom duhu i u periodu pred nama.

U nadi da ću u najskorije vreme imati priliku i čast da se lično sretnem sa Vama, primite, Vaša ekselencijo, izraze mog najdubljeg poštovanja.

Ivica Dačić''