Selaković: Poseta Bangladešu podsticaj jačanju naših ukupnih veza

27. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što je njegovom posetom Bangladešu obeležena 50. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države, koji, kako je podsetio, datiraju iz perioda SFRJ, ujedno, ukazavši da je jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito znatno pomogao ovoj zemlji da uđe u UN i Pokret nesvrstanih zemalja.

 „Maršal Tito i otac nacije, Šeik Mudžibur Rahman, učinili su odnose dveju zemalja veoma jakim”, rekao je Selaković u intervjuu za bangladeški medij „Biznis standard“, podsetivši da je Šeik Mudžibur Rahman posetio Beograd, a da je kasnije Tito posetio Daku.

Selaković je kazao da je Srbija naslednica Jugoslavije i da je opredeljena za jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama.

„Ne zaboravljamo naše stare prijatelje i partnere. Želeli bismo, ne samo da održimo odnose sa njima, već da pronađemo najbolji način da to podignemo na viši nivo", dodao je on.

Povodom posete Bangladešu, inače prve posete srpskog visokog zvaničnika od 1974. godine, ministar je istakao da je ona jasan pokazatelj naše volje da podstaknemo političku, ekonomsku i socijalnu saradnju sa Bangladešom.

Tokom dvodnevne zvanične posete, Selaković se sastao sa ministrom inostranih poslova Abdulom Momenom, predsednicom parlamenta Širi Čodari, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice.

Srpski ministar je rekao da je impresioniran rezultatima ekonomskih reformi koje vodi premijerka Šeik Hasina.

„Zaista je impresivno kako je Bangladeš počeo pre 50 godina kao jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, a sada se kreće ka tome da postane razvijena zemlja. Daću sve od sebe da se naši lideri, premijerka Bangladeša i naš predsednik sretnu što pre“, istakao je ministar.

Opisujući Srbiju kao industrijsku i poljoprivrednu zemlju, Selaković je rekao da nam je potrebna kvalifikovana i obučena radna snaga koju Bangladeš ima.

Prema njegovim rečima, Srbiji je iz Bangladeša potrebna kvalifikovana i polukvalifikovana radna snaga iz oblasti građevinarstva i poljoprivrede, a srpske kompanije su veoma zadovoljne radnicima iz ove zemlje.

Ministar je kazao da je sa najvišim zvaničnicima Bangladeša razgovarao i o mogućnosti zaključenja sporazuma o razmeni radne snage.

Kada je reč o komplikovanoj proceduri za dobijanje viza, Selaković je rekao da je Srbija spremna da uvede efikasnije načine za obezbeđivanje viza, uključujući otvaranje konzulata u Daki.

Pozivajući se na ekonomske podatke, srpski ministar je rekao da je u prošloj godini robna razmena bila 108 miliona dolara, od čega je 105 miliona bio izvoz iz Bangladeša.

Rekao je i da bi Bangladeš mogao imati koristi od osnivanja zajedničkih preduzeća sa Srbijom u oblastima poput tekstilne industrije, ali i izvoza na tržište Evrope i Evroazijske unije.

„Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, koja ima tržište od više od pola milijarde ljudi. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom – to znači Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turkistanom i Jermenijom – što je tržište od 200 miliona. Takođe, imamo sporazum o slobodnoj trgovini i sa Turskom koja je tržište od 85 miliona. Kad se sabere, to je tržište od skoro 800 miliona ljudi na kojem je roba iz Srbije oslobođena carina“, precizirao je Selaković.

On je predložio da se pronađu kompanije u obe zemlje koje bi zajedno radile na proizvodnji novih proizvoda namenjenih ovom tržištu.

Ministar Selaković je kazao da Srbija želi da podrži mlade iz Bangladeša.

„Mislimo da mladi u vašoj zemlji nisu dobro informisani o srpskim stipendijama. Nudimo pune stipendije, a u poslednjih 10 godina samo su dva studenta iz Bangladeša iskoristila tu priliku", rekao je ministar.

Srpski šef diplomatije govorio je i o aktuelnoj globalnoj situaciji, istakavši da sukob Rusije i Ukrajine ima ogroman uticaj na svet u celini.

 „Naša zemlja je jedina država u Evropi koja se nije pridružila sankcijama Rusiji. Jedan od razloga je što sankcije ne smatramo efikasnim načinom za rešavanje krize, a drugi je taj što je moja zemlja bila pod sankcijama skoro deset godina“, rekao je Selaković,  dodavši da je Srbija od Rusije zavisna u snabdevanju gasom i naftom.

„Vidimo da Bangladeš pokušava da ostane neutralan. Cenimo takvu poziciju, to pokazuje da imate suverenu spoljnu politiku“, zaključio je ministar.

Foto: Mumit M/TBS