Selaković: Opredeljeni smo za očuvanje tradicionalnog prijateljstva Srbije i Kine

29. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su odnosi Srbije i Kine odnosi strateškog partnerstva, i da su dosegli sasvim novi nivo nakon izbijanja pandemije Kovid-19 i nesebične i dosledne kineske podrške koja je usledila.

„Bilateralni odnosi Srbije i Kine nisu obični odnosi. Reč je o tradicionalno prijateljskim odnosima, posebno nakon posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine, jer naše dve nacije postale su sveobuhvatni strateški partneri“, rekao je Selaković u zajedničkom  intervjuu za CCTV, TV Feniks, Sinhua i CGTN. 

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će nakon njegove posete Kini bilateralni odnosi naših dveju zemalja biti podignuti na još viši nivo.

Selaković je konstatovao da je srpsko-kineska saradnja ostvarila izuzetan napredak, posebno u okviru inicijative „Pojas i put“, što uključuje povezivanje Beograda i Budimpešte brzom prugom.

„Ne radi se tu samo o Srbiji i Mađarskoj, već o povezivanju centralne i južne Evrope. Zahvalni smo na inicijativi Pojas i put, koja, kao istorijski važna razvojna inicijativa, okuplja veliki broj država u jednom grandioznom projektu“, kazao je Selaković, dodavši da je to uspešan recept za multilateralnu saradnju.

Istakavši da je i sam primio Sinofarm vakcinu, Selaković je podsetio da je kupljenim i doniranim vakcinama Srbija uspela da zaštiti svoje stanovništvo, i da je Srbiji u borbi protiv epidemije dragocena bila i kineska ekspertska pomoć kao i pomoć u medicinskoj opremi i materijalu.

Ministar Selaković je i ovom prilikom istakao da za Srbiju pitanje vakcina nije geostrateško pitanje, već pitanje humanosti i zdravstvene zaštite.

„To je uostalom primer koji je dala vaša zemlja. Ponudili ste vakcine raznim državama, i one su prihvatile vašu ponudu. Time ste svima drugima pokazali da doniranje vakcina nije stvar geopolitike već spašavanje života“, rekao je Selaković.

Osvrćući se na stotu godišnjicu Komunističke partije Kine, koja se obeležava ove godine, Selaković je istakao da je kinesko rukovodstvo iniciralo veliku transformaciju društva i da je uspešno iskorenilo siromaštvo, što zaslužuje velike čestitke.

„Treba da budete ponosni na to što ste imali mudre lidere koji su preduzeli strateške korake ka istorijskoj transformaciji vaše velike zemlje. Bez Komunističke partije Kine, ne znam kako bi ta dostignuća bila moguća“, rekao je Selaković, dodavši da su za Srpsku naprednu stranku veze sa Komunističkom partijom Kine od velikog značaja.

„Srbija je na putu da postane punopravna članica EU, ali Srbija je opredeljena za očuvanje tradicionalnog prijateljstva sa Narodnom Republikom Kinom i Komunističkom partijom Kine“, kazao je Selaković.