Skoplje: Otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja"

20. nov 2023.
U organizaciji Muzeja žrtava genocida i Muzeja makedonske borbe za samostalnost, a uz podršku Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji i Srpskog kulturno-informativnog centra “Spona” u Skoplju je svečano otvorena izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja", koju čine radovi monahinje Marije, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu (Eparhija pakračko - slavonska).

Tom prilikom, o značaju postavke, koja na dirljiv način svedoči o stradanju srpskog naroda na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske tokom II svetskog rata, kao i o važnosti negovanja kulture sećanja, govorili su direktorka Muzeja makedonske borbe za samostalnost Daniela Nikolova, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, autorka izložbe dr Jelena Erdeljan, ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan, kao i  Adam Šukalo, lični izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je i zvanično otvorio izložbu.

Otvaranju izložbene postavke, koja će biti dostupna makedonskoj javnosti u Muzeju makedonske borbe za samostalnost sve do 16. decembra 2023. godine, prisustvovao je veliki broj predstavnika državnih institucija Severne Makedonije, crkvenih zvaničnika, članova diplomatskog kora i zainteresovanih građana.