VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava
Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju biometrijsku putnu ispravu koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.
Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Prilikom ulaska u Španiju, pogranični organi mogu da pitaju za svrhu putovanja (navesti gde se ide, ako je u pitanju privatna poseta original pozivnog pisma osobe kod koje se ide ili rezervacija hotela u kojem se odseda, povratna avionska karta, itd.), kao i dokaz o posedovanju minimalne sume novca, koja za kraće putovanje iznosi 855 evra po osobi, ili za duža putovanja minimalni dnevni iznos je 95 evra po osobi.  Na sajtu španske Ambasade u Beogradu preporučuje se da se navedena minimalna suma nosi u gotovini, a ostalo se može dokazati posedovanjem kreditne kartice uz izveštaj o stanju na računu u banci.
Neophodno je putno zdravstveno osiguranje. Unošenje ili iznošenje sume od preko 10.000 evra mora biti prijavljeno.
Starijima od 18 godina dozvoljeno je da nose 200 cigara ili 100 cigarilosa ili 50 tompusa ili 250 gr duvana koji se uvija. Što se tiče alkohola, može se uneti samo jedan litar (preko 22% alkohola) ili dva litara (ispod 22% alkohola).
Ukoliko vodite sa sobom kućnog ljubimca neophodan je pasoš ili potvrda veterinara, u zavisnosti od toga koja je životinja u pitanju. Vlasnici moraju da potvrde (u pisanoj formi, uključujući i verziju na španskom jeziku) da poseduju životinju najmanje tri meseca ili od dana njenog rođenja ukoliko ima manje od tri meseca. Neophodna je i potvrda da je životinja vakcinisana protiv besnila i da ima čip ili pečat.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Nije potrebno nikakvo posebno vakcinisanje za putovanje u Španiju. Ukoliko nemate zdravstveno osiguranje, primiće vas u bolnicu u hitnim slučajevima, ali ćete morati da platite za sve usluge. Stoga najbolje raspitati se kod svog zdravstvenog osiguranja ili u španskoj Ambasadi koje osiguranje pokriva ovu zemlju. Bolnice se nalaze uglavnom uvek najviše na 15 minuta od naseljenog mesta. Spisak bolnica moguće je naći na internet stranici Ministarstva zdravlja Kraljevine Španije: http://www.msc.es/ciudadanos/prestaciones/centrosServiciosSNS/home.htm
Aktuelnu informaciju o zdravstvenoj situaciji u Španiji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.euro.who.int/en/countries/spain

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Španija deli sa ostatkom evropskih zemalja rizik od mogućeg terorističkog napada. Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barseloni i Kambrilu, 17. i 18. avgusta 2017. godine, našim građanima koji borave ili nameravaju da putuju u Španiju, savetujemo oprez, posebno na aerodromima, železničkim i metro stanicama, kao i da prate informacije o bezbednosnoj situaciji u španskim sredstvima javnog informisanja i pridržavaju se uputstava lokalnih organa i tur-operatora.
Preporučuje se oprez na javnim mestima, izbegavanje mesta velikih okupljanja, kao što su centralni gradski trgovi, turističke atrakcije, tržni centri, u blizini vladinih ustanova, vojnih objekata, policijskih stanica i u sredstvima javnog prevoza. Nivo sigurnosne procene je na četvrtom stepenu upozorenja (od pet stepeni opasnosti), a Vlada Kraljevine Španije je odlučila da postojeći nivo zadrži, ali da pojača bezbednosne mere.
Treba izbegavati šetnje praznim ulicama u siromašnijim delovima, uvek voditi računa o svojim ličnim stvarima, držati ih uz sebe. Ne ostavljati mobilne telefone ili novčanike na stolove u kafiću zbog mogućih krađa. Broj policije za hitne slučajeve je 091 i 112. U slučaju krađe ili nestanka ličnih dokumenata potrebno je obratiti se policiji na broj telefona 112 i u najbližoj policijskoj stanici napraviti prijavu (denuncia).

TRANSPORT – Gotovo svaki grad u Španiji ima aerodrom, a najvažniji su: Madrid-Barahas, Barselona, Valensija, Las Palmas de Gran Kanarija, Palma de Maljorka, itd. Železnica je jedna od najmodernijih u Evropi, vozovi su brzi i udobni (Madrid-Barselona 670km za 2č 30min), ali je putovanje vozom mnogo skuplje od putovanja avionom.
Tokom turističkog boravka u Španiji možete da upravljate motornim vozilom sa vozačkom dozvolom R. Srbije do šest meseci, preporučuje se međunarodna vozačka dozvola, mada tolerišu i vožnju novom nacionalnom vozačkom dozvolom. U koliko putujete vozilom iz Srbije neophodno je osiguranje .
Sa Španijom postoji sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola koji omogućava licu sa regulisanim boravkom da zameni srpsku vozačku dozvolu za špansku bez polaganja ispita.

OSTALO – Lokalna valuta je evro. Moguće je koristiti platne kartice naših banaka – viza, master.
Postoji mogućnost povratka poreza na kupljenu robu (tax free), o čemu se detaljnije informisati u svakoj prodavnici posebno. Na Kanarskim ostrvima uvek je sat manje nego na poluostrvu i Balearima.

Kontakti:
Prilikom boravka u Španiji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Madridu putem sledećih kontakt telefona: +3491/563-50-45, +3491/563-50-46, +3491/564-22-50, +3491/562-60-40 i elektronskih adresa: ambasada.madrid@mfa.rs konz.madrid@mfa.rs