Ђурић: Потребна нам је промена парадигме на западном Балкану

01. oct 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић данас је, на министарском састанку Берлинског процеса, поручио да је региону западног Балкана потребна промена парадигме и премештање фокуса са оног што нас дели на оно што нас повезује.

Берлински процес је, према његовим речима, један  од кључних формата за јачање регионалне сарадње и развој, што директно доприноси процесу европских интеграција западног Балкана.

„Садашњи политички лидери имају одговорност да потенцијал региона претворе у капацитет, и шансу да перспективу претворе у стварност. Ово ће најбоље представити западни Балкан као поузданог партнера и убрзати наш пут ка Европској унији“, констатовао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија придаје велики значај Берлинском процесу, који ствара услове за ближе повезивање људи и снажнију економску интеграцију у региону, а посебно је важно да млади из целог региона имају прилику да студирају и раде у било којем делу западног Балкана.

Ђурић је указао да су од покретања Берлинског процеса остварени бројни позитивни кораци у промоцији регионалне сарадње, укључујући оснивање Регионалне канцеларије за сарадњу младих и потписивање споразума о оснивању Транспортне заједнице Југоисточне Европе.

„Србија, са својим снажним економским развојем, поставља пример и у пракси показује да је истински заинтересована за сарадњу и ближу регионалну интеграцију кроз конкретне пројекте и мере", рекао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је, поред фокуса на будућност, неопходно и да се одлучно ради на решавању проблема наслеђених из прошлости.