Ђурић у Берлину разговарао са министарком Аналеном Бербок

01. oct 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић данас се, на маргинама министарског састанка Берлинског процеса, састао са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке Аналеном Бербок.

Србија високо цени активно учешће и допринос Немачке „Берлинском процесу“, форуму који конкретним пројектима пружа подршку евроинтеграцијама Србије и западног Балкана у целини, истакао је министар током састанка.

Укупни односи Србије и Немачке, према Ђурићевим речима, веома су развијени и карактерише их одлична политичка и економска сарадња. 

Посебно је истакао значај редовног дијалога на високом и највишем нивоу, те се са задовољством осврнуо на недавну посету канцелара Олафа Шолца нашој земљи.

Изразио је задовољство чињеницом да се економска сарадња две земље из године у годину динамично развија, кроз растућу размену робе и услуга, константан прилив инвестиција немачких компанија, као и кроз немачку финансијску подршку кроз програме развојне помоћи.

Министар је посебно говорио о економским резултатима наше земље, подвукавши да је Србија данас најперспективнија и најдинамичнија економија западног Балкана и својеврстан мотор регионалног развоја.

Ђурић је нагласио да чланство у ЕУ представља стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије, подвукавши да се наша земља залаже за европске вредности и да жели да допринесе миру, стабилности и просперитету Европе.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је поновио да је Београд посвећен дијалогу, али да Приштина, од самог почетка, показује крајњу неконструктивност и неспремност да спроведе договоре, посебно оне који се односе на формирање Заједнице српских општина. 

Приштина уместо тога, како је упозорио Ђурић, посеже за једностраним мерама како би суштински променила ситуацију на терену и кршењем људских, политичких и економских права Срба подстакла њихово масовно исељавање са Косова и Метохије.

Говорећи о регионалној сарадњи, министар Ђурић је поновио да наша земља подржава све регионалне процесе и иницијативе, истакавши да оне доприносе процесу помирења, дају додатни импулс развоју региона и подстичу укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.