Ђурић са студентима Нортистерн универзитета из Бостона

18. juil 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић разговарао је данас са студентима Нортистерн универзитета из Бостона, који бораве у Србији у оквиру програма „Дијалог цивилизација”.

Обраћајући се студентима, Ђурић је рекао да је Србија данас земља која свој фокус ставља на јачање економије и стварање добре привредне климе, како за домаће, тако и за стране инвеститоре.

Иако смо пре нешто више од десет година били принуђени да спроведемо тешке макроекономске мере, како је истакао министар, то нам је омогућило да створимо здраве основе, захваљујући којима данас имамо два пута већи БДП у односу на тај период.

„Србија данас гради ауто-путеве, јача своју инфраструктуру и лидер је у дигиталној трансформацији у овом делу Европе, који привлачи око 65 одсто укупних директних страних инвестиција на Западном Балкану”, нагласио је министар.

Шеф српске дипломатије оценио је да би, за напредак читавог региона, било неопходно заједнички пронаћи решења за наслеђене проблеме из прошлости, којима би све стране биле једнако задовољне, тј. једнако незадовољне.

Говорећи о односима са САД, Ђурић је рекао да наше две земље ове године обележавају 142. годишњицу успостављања дипломатских односа и подвукао да Србија жели да гради што јаче везе са САД.

Осврнуо се, такође, на недавни боравак у Вашингтону, током којег је са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном разговарао о отварању стратешког дијалога Србије и САД, којим ће се односи двеју земаља подићи на један виши, квалитетнији ниво.

Имајући у виду да су у Србији све присутније америчке компаније, посебно у области дигитализације и ИТ индустрије, Ђурић је оценио да је стратешку сарадњу потребно проширити и на сферу енергетике, што ће донети обостране користи.

Коначно, министар је пожелео студентима пријатан боравак у Србији и изразио наду да ће поново посетити нашу земљу.

Теме овогодишњег програма „Дијалог цивилизација”, који се већ 15 година одвија у више од 80 држава, јесте улога европских земаља са аспекта мигрантске кризе, као и историјат и политичка ситуација у региону Западног Балкана.