Ђурић: Србија присуством у Тонги добија нову базу пријатеља

28. aoû 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић поручио је данас из Нукуалофе, главног града Краљевине Тонге, где се одржава 53. састанак лидера Форума пацифичких острва, да је Србија учешћем на том скупу направила стратешки искорак у односима са пацифичким регионом.

Ђурић је у изјави новинарима истакао да је Србија, вођена стратешком визијом председника Александра Вучића о изградњи мреже пријатеља широм света и спољној политици стварања нових упоришта, присуством на овом самиту поставила себе на мапу оних земаља са којима раније готово и да није имала било какве односе.

„Ми верујемо у мрежу јаких, самосталних, слободних земаља, које могу да буду наши пријатељи по низу тема, са којима можемо и економски сјајно да сарађујемо. Желимо да их видимо на Експу у Београду. Желимо да помогнемо где год можемо у развоју ових земаља”, нагласио је Ђурић.

Министар је подсетио да је, на јуче одржаној гала вечери, посвећеној Специјализованој изложби Експо 2027, Србија била једина држава која се потрудила да себе представи земљама у овом делу света.

Ђурић је истакао да је на српском догађају, организованом 18.000 километара од Београда, било присутно више од 17 шефова влада, држава, министара спољних послова, затим генерална секретарка Комонвелта, као и генерални секретар Форума пацифичких острва, али и европска комесарка задужена за суседство.

„То нас чини фактором и у односу са оним земљама које су много веће, много снажније и које су много ближе нашем региону”, оценио је министар.

Објашњавајући однос Србије са регионом Пацифика, Ђурић је навео да се тај однос не може посматрати само из контекста наших веза са нацијама из тог дела света, већ да се јачање тих односа мора сагледати и из угла нашег позиционирања у Европи и према широј међународној заједници.

„Колико себе успемо да учинимо актером на оваквим местима, толико подижемо своју позицију као фактора у међународној арени и добијамо на тежини и у релацији са неким од ових земаља које су нам много ближе и у нашем непосредном окружењу”, указао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је нагласио да Србија својим присуством у Тонги добија нову базу пријатеља у делу света са којим тек последњих година почињe да успоставља дипломатске односе.