Берн: Промоција српских вина и ракија
Поздрављајући увозникe, дистрибутерe, власникe хотела и ресторана, као и представнике асоцијације „Гастросвис“ (Gastroswiss), амбасадор Горан Брадић је нагласио да је специјализвоани веб сајт „Winesofa.EU“ почетком ове године објавио вест да регион Шумадија у Србији спада у десет винских регија у централној и источној Европи који у 2024. години могу пријатно да изненаде.
Додао је да Шумадија сигурно није највећи, али јесте свакако један од најлепших региона Европе за узгој винове лозе, с тим да су подједнако вредни посете и остали региони Србије. Он је указао да је виноградарство последњих десет година у Србији доживело процват, захваљујући приватним иницијативама, али и значајним државним подстицајима и субвенцијама.
„Србија има погодно тло, пријатну климу, вредне људе, дугу традицију и веома добру технологију за производњу вина“, рекао је Брадић и навео да у земљи тренутно имамо нешто више од 460 регистрованих винарија, које годишње произведу близу 29 милиона литара вина, од којих један број сваке године добије најблиставија међународна признања и медаље.
Амбасадор Брадић је присутне подсетио да је Србија трећи по величини произвођач шљиве у свету, а пета на листи светских извозника тог воћа.
Указао је да Србија има око 42 милиона стабала шљиве, са којих се годишње – у зависности од временских услова – годишње убере између 550.000 и 700.000 тона плодова и да се то воће у свежем и сушеном стању извози се у САД, Велику Британију, Немачку, Холандију и друге земље света.
Гости на презентацији су имали прилике да дегустрирају квалитет производа које су понудиле винарије и дестилерија из целе Србије – од севера земље и Фрушке горе, преко Неготинске крајине на истоку, односно Шумадије, Жупе и Јагодинског виногорја до Лепосавића на југу Србије.