Вашингтон: Амбасадор Ђурић са конгресменом Робертом Адерхолтом

18. May 2023.
Уочи окупљања држава Југоисточне Европе у Београду од 26-28. маја у формату традиционалног америчког Молитвеног доручка, амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић састао се на Капитол хилу са конгресменом Робертом Адерхолтом, чланом Хелсиншке комисије

Амбасадор Ђурић пренео је конгресмену Адерхолту захвалност за подршку америчког Конгреса отпочињању стратешког дијалога Србије и САД, као и иницијативи „Отворени Балкан“ о чијим ће даљим активностима бити више речи на предстојећем окупљању у Београду.

Такође, подвукао је да Србија памти руку пријатељства у тешким тренуцима и да није заборавила да је конгресмен Адерхолт био један од иницијатора конгресне Резолуције којом је упућен позив на престанак насиља и окончање напада на верске објекте на Косову и Метохији током мартовског погрома 2004. године.

Ђурић је додао и да наша земља високо уважава лично залагање Адерхолта за наш регион, које је посебно дошло до изражаја када је, заједно са групом америчких конгресмена, иницирао Резолуцију којом се позива на упућивање помоћи Србији и суседним земљама након катастрофалних поплава маја 2014. године.

Саговорници су размотрили и друга питања од интереса за регион, а која ће бити теме мајског окупљања огранка Југоисточне Европе у оквиру групе „Молитвени доручак“, које се, након 2016. године, други пут одржава у Београду уз подршку Народне скупштине Републике Србије и Конгреса српско-америчког пријатељства.