Атина: Амбасадор Недељковић предао акредитивна писма председници Грчке

27. Sep 2024.
Амбасадор Републике Србије у Атини НиколаНедељковић, на свечаној церемонији у Председничкој палати, предао је акредитивна писма председници Грчке Катерини Сакеларопулу.

Амбасадор Недељковић је председници пренео срдачне поздраве и поруке председника Србије Александра Вучића о опредељености Србије за даље продубљивање свеукупних односа и стратешког партнерства са Грчком.

Недељковић је оценио да су везе између српског и грчког народа братске и нераскидиве, те је нагласио и личну спремност да, током свог мандата у Атини, допринесе њиховом даљем оснаживању. 

Посебно је захвалио Грчкој на ставу о непризнавању тзв. Косова, уз очекивање да ће се међусобна подршка по кључним питањима од државног и националног интереса наставити и убудуће. 

Изразио је уверење да ће се Грчка и сада, као нова нестална чланица Савета безбедности УН, доследно залагати за поштовање међународног права и темељних принципа Повеље УН. 

Говорећи о многобројним и садржајним сусретима које је председник Србије имао у Њујорку током учешћа на 79. заседању Генералне скупштине УН, амбасадор Недељковић је истакао задовољство и због реализованог састанка председника Александра Вучића са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, као и због сусрета шефова дипломатије Србије Марка Ђурића и Грчке Јоргоса Јерапетритиса који су заједнички оцењени као изузетно важни за даље унапређење српско-грчке сарадње, посебно у домену економије, енергетике и инфраструктуре. 

Председница Сакеларопулу је амбасадору пожелела добродошлицу и много успеха у раду у Атини, преносећи срдачне поздраве председнику Вучићу. 

Она је истакла да вековне односе Србије и Грчке одликују чврсто пријатељство, узајамно поверење и подршка, као и дубоке историјске, културне и духовне везе два народа. 

Изразила је наду да ће се, управо на овим темељима, односи двеју земаља развијати и у будућности на обострану корист.