Букурешт: Отворен научни скуп посвећен 75-годишњици постојања српске филологије

26. Sep 2024.
На Факултету за стране језике у Букурешту свечано је отворена конференција посвећена 75-годишњици постојања у континуитету српске филологије на овом Факултету, чиме је, такође, отпочела и традиционална годишња манифестација Дани српске културе у Букурешту.

Присутнима се обратио и амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић који је истакао да је данашњи дан важан, не само за овај Факултет, већ и за све оне који осећају блискост и љубав према српском језику и култури, а посебно за српску заједницу у Румунији. Указао је да су славистичке катедре са српским лекторатима у иностранству од изузетног значаја за Републику Србију, као и да изучавање српског језика на светским универзитетима подстиче и помаже проучавање српске књижевне културне баштине, али и усавршавање српског језика код студената који ће касније бити мостови пријатељства. 

Додао је да данашња Секција за српски језик и књижевност нема само образовну функцију, већ представља и чувара српског језика, чији је рад кроз све ове године био и остао од непроцењивог значаја, посебно за српску заједницу, као место где се српски језик негује, развија и преноси с генерације на генерацију. 

Посебну захвалност, амбасадор Томашевић је изразио професорки Октавији Неделку, која је својим преданим радом и посвећеношћу давала и наставља да даје неизмеран допринос очувању и развоју српског језика у Румунији. Нагласио је да професорка Неделку није само стручњак у области језика и књижевности, већ и прави пријатељ српског народа, кроз чији рад и посвећеност су генерације студената стекле знање и љубав према српском језику, књижевности и култури. У име Републике Србије и српске заједнице у Румунији, изразио је најдубљу захвалност професорки за све што је учинила и што наставља да чини.

На крају, честитавши још једном овај велики јубилеј и пожелевши пуно успеха у будућем раду, нагласио је да Амбасада Србије остаје спремна да и будућности буде партнер и савезник у свим подухватима ове Секције јер, очување језика није само задатак једне катедре или институције – то је заједничка одговорност свих.