Варшава: Амбасадор Кошутић на научном симпозијуму о југословенско-пољским односима на Универзитету у Бидгошћу

26. Sep 2024.
Амбасадор Републике Србије у Пољској Небојша Кошутић обратио се учесницима IX Међународног научног симпозијума о југословенско-пољским односима који су заједнички организовали Институт за савремену историју из Београда и Одељење историјских наука Универзитета Казимир Велики у пољском граду Бидгошћу.

На скупу је учествовао велики број историчара из Пољске, Србије и других земаља бивше Југославије, као и ректор Универзитета у Бидгошћу проф. Бернард Мендлик. 

Амбасадор Кошутић је истакао значај историјских веза пољског и српског народа, јер оне трају много дуже од дипломатских односа, који су између две земље успостављени пре 105 година. Упркос томе што два народа међу којима никада није било спорова повезују и бројне жртве које су поднели како би извојевали и сачували своју слободу, амбасадор је оценио да постоји много неистражених потенцијала за сарадњу између две земље које убудуће треба користити.

Амбасадор се осврнуо и на изазовну ситуацију у којој се Европа и свет данас налазе, указујући на посебну улогу историчара у осветљавању историјских чињеница, како не би долазило до њихове злоупотребе. 

Посебно је захвалио овим угледним научним институцијама на њиховом доприносу истраживању историје српско-пољских односа и охрабрио их да са таквим приступом наставе. Нагласио је да признање свакако заслужују и Министарство спољних послова Пољске и Министарство науке и школства ове земље, под чијим се патронатом овај велики научни скуп организује.

 Амбасадор Кошутић изразио је посебно задовољство због тога што се скуп одржава у Бидгошћу, граду из кога долази и министар спољних послова Пољске Радослав Шикорски.