Ђурић: Србија подржава сарадњу као основу за стабилност региона

26. Sep 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић данас је у Њујорку присуствовао радном ручку који су, на маргинама заседања Генералне скупштине УН, организовали Процес сарадње за Југоисточну Европу и Регионални савет за сарадњу.

Тематски радни ручак био је фокусиран на јачање конкурентност економија Југоисточне Европе како би се оснажио економски развој региона и усаглашеност са ЕУ.

Ђурић је, обраћајући се присутним министрима, истакао потребу да европске економије ојачају своју конкурентност и отпорност услед глобалних изазова попут економске поларизације, трговинске фрагментације и технолошких промена. 

Он је навео да су мале и растуће економије, попут српске, посебно рањиве, али да могу искористити сарадњу и иновације како би превазишле потешкоће попут раста трошкова, недостатка радне снаге и проблема са енергијом.

„Економије Југоисточне Европе су дубоко интегрисане са ЕУ, и сходно томе у великој мери зависе од стања и здравља економије ЕУ. Динамика конвергенције са ЕУ зависи не само од реформи спроведених у процесу приступања, већ и од перспектива европске конкурентности. Истовремено, фокусирањем на кључне изазове са којима се суочава економија ЕУ и начине за њихово превазилажење, наш регион и његове економије могу дати свој допринос у постизању заједничких циљева, подржавајући напоре у изградњи отпорности и дуготрајне конкурентности Европе“, рекао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије је констатовао да ће несумњиво одрживи и неометани приступ сировинама диктирати правац и интензитет раста и просперитета Европе, као и динамика развоја дигиталне економије.

За мале економије, према његовим речима, јачање економске отпорности није само питање опстанка пред изазовима, већ и прилика да иновирају и трансформишу своје економије.

„У том смислу, Србија у потпуности подржава даље интензивирање регионалне сарадње као основе за стабилност региона. Морамо се окренути будућности и наставити да радимо заједно, поштујући једни друге, а пре свега, поштујући заједничке интересе, којих није мало“, поручио је Ђурић.

Упознајући учеснике скупа са резултатима српске економије последњих година, а посебно оствареним напретком у иновативним технологијама, Ђурић је истакао да је наш фокус на изградњи економије засноване на знању и иновацијама, развоју вештачке интелигенције и биотехнологија.

„Прихватањем нових технологија и одрживости, можемо изградити бољу будућност за наше земље, доприносећи и користећи предности отпорне и конкурентне европске економије“, рекао је Ђурић.

Са тим циљевима, како је закључио, коинцидира и стратегија „Србија 2027 – Скок у будућност”, која има шест приоритета: подизање животног стандарда грађана, убрзање модернизације земље, развој инфраструктуре, индустријализацију, модерну пољопривреду и заштиту животне средине, интегрални развој и Eкспо 2027 као његов витални део.