Toкио: Посета амбасадорке Ковач граду Окајама

21. Sep 2024.
На позив председника Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићира Аисаве, амбасадорка Републике Србије у Јапану Александра Ковач боравила је у посети граду Окајама у истоименој префектури, током које је, у циљу промоције Србије и јачања билатералних односа, реализовала низ сусрета, презентација, интервјуа и контаката са бројним представницима из политичких, привредних, невладиних, културних и других кругова.

У куртоазном сусрету са градоначелником Окајаме Масаом Оморијем потврдила је обострану заинтересованост да се заједнички унапреде пријатељски односи Србије и Јапана, који трају 142 године, и ојачају везе са Окајамом у области економије, образовања и спорта, посебно поводом учешћа Србије на Светској изложби у Осаки 2025. године и одржавања Специјализоване светске изложбе у Београду 2027. године. 

Потенцијали Србије за пословање и инвестиције из Јапана и могућности за даље снажење сарадње на овом плану били су предмет сусрета са председавајућим Привредне коморе Окајаме Хисашијем Мацудом, затим размене са политичким и пословним актерима и излагања амбасадорке Ковач на посебно организованом форуму, на којем је о Србији говорио и директор за Европу у Јапанској организацији за спољну трговину Акира Јасуда.  

Амбасадорка Ковач је о Србији и историјату односа са Јапаном говорила на предавањима које је одржала за студенте и професоре на Женском универзитету Нотр Дам Сеишин и у средњој школи Коракукан.