Скопље: Свечано обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

13. Sep 2024.
Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Скопљу одржан је свечани коктел, којем су присуствовали представници српских удружења и политичких организација из Северне Македоније, представници пословне заједнице, медија, као и многобројни гости и грађани.

Oбраћајући се окупљенима, амбасадорка Невена Јовановић истакла је симболику и значај овог празника, подсетивши на храброст и истрајност наших предака, који су тог 15. септембра 1918. године надљудским напорима у незадрживом јуришу коначно пробили Солунски фронт и тиме започели пут ка потпуном ослобођењу и уједињењу наше отаџбине.

Aмбасадорка Јовановић је нагласила да савремени изазови са којима се суочавају Република Србија и српски народ јасно указују на то да нам је јединство потребније више него икада, те да је наша дужност према будућим поколењима да наставимо путем заједништва, баш као што су наши преци чинили у најтежим временима.

Амбасадорка Јовановић је позвала све присутне на саборност, као и да наставе да чувају свој национални идентитет, културу и језик, истичући да Република Србија остаје посвећена очувању виталних интереса српског народа.

Пренела је да ће  матица, имајући у виду нове, горуће изазове са којима се суочавамо, у наредном периоду још одлучније водити бригу о својим сународницима, где год се они налазили.