Варшава: Амбасадор Кошутић на ТVP World о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и тешком положају српског народа

14. Sep 2024.
Амбасадор Републике Србије у Пољској Небојша Кошутић гостовао је у централној информативној емисији пољског канала ТVP World који се емитује на енглеском језику, у којој је имао прилику да говори о тешком положају српског народа на Косову и Метохији и актуелној ситуацији у нашој јужној покрајини.

Амбасадор је пољској јавности предочио проблеме са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији због унилатералних и непријатељских потеза приштинског руководства на челу са Аљбином Куртијем. Детаљно је изложио историјску генезу развоја прилика на Косову и Метохији, објаснивши да је реч о колевци српске државности. Указао је на лажи и неистине којима се представници Куртијевог режима готово свакодневно служе у иностранству, желећи да злоупотребе недовољну информисаност иностране јавности како би остварили своје нереалне и нечасне политичке циљеве, који немају ни минимум утемељења у међународном праву.

Амбасадор је гледаоцима ове пољске ТВ посебно указао на покушаје приштинских представника да злоупотребе рат у Украјини како би себе приказали као жртву наводне српске агресије и прибавили симпатије међународне јавности. Објаснио је да се овде ради о покушају албанске националне мањине која живи на територији Косова и Метохије да се отцепи од Србије, док албански народ има своју националну државу Албанију. Стога је сасвим јасно да је овде реч о насилном покушају промене граница у Европи, што је потпуно неприхватљиво.  Нагласио је да је циљ албанских сепаратиста да обесмисле дијалог који Србија са Приштином већ годинама води у Бриселу под окриљем ЕУ, тако што не испуњавају обавезе преузете у истом, док истовремено настоје да протерају преостало српско становништво са Косова и Метохије и на тај начин остваре своје циљеве.

Амбасадор је додатно указао да је ситуација посебно ескалирала од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини, те да је српски народ на Косову и Метохији потпуно обесправљен и изложен свакодневном прогону, тортури и малтретирању. 

На крају иступања, амбасадор је изразио наду да ће међународни фактори који имају утицаја на Приштину, пре свега САД и ЕУ, уз чију помоћ се и води дијалог, смоћи снаге да одлучујуће утичу на потпуно разуларену власт у Приштини, како би почела одговорније да се понаша и испуњава обавезе које је одавно преузела, попут формирања ЗСО.

Видео: ТVP World