Будимпешта: Амбасадорка Ђуровић на састанку амбасадора земаља кандидата за чланство у ЕУ са министром иностраних послова Мађарске

13. Sep 2024.
Амбасадорка Републике Србије у Мађарској Александра Ђуровић учествовала је на састанку амбасадора земаља кандидата за чланство у ЕУ са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

Тема састанка био је процес проширења ЕУ и активности које Мађарска предузима у оквиру председавања Саветом ЕУ. 

Министар Сијарто је изразио пуну подршку европским интеграцијама Републике Србије и даљем напретку отварања кластера у преговарачком процесу. Нагласио је да напори које је Србија предузела у реформском процесу треба да буду валоризовани од стране ЕУ. Изнео је став да је у актуелном тренутку Унији неопходно проширење услед геополитичких промена. 

Амбасадорка Ђуровић jе захвалила Мађарској на подршци коју пружа Србији у процесу интеграција и отвореном приступу политици проширења. Истакла је намеру Србије да до 2027. године спроведе правне, економске и политичке реформе неопходне за пуноправно чланство у ЕУ. 

На састанку су били амбасадори Србије, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније, Грузије, Босне и Херцеговине, Молдавије и Турске.