Ђурић: Србија жели да јача економску сарадњу са Казахстаном

05. Sep 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић састао се данас са замеником министра иностраних послова Републике Казахстан Романом Васиљенком, који је у посети Београду ради учешћа на Трећој седници Међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу.

Изразивши задовољство данашњим сусретом, Ђурић је оценио да су Србија и Казахстан две традиционално пријатељске земље, које деле исте вредности, али често и сличне изазове.

Ђурић је истакао да Србија жели да ојача сарадњу са Казахстаном у свим областима, посебно у сфери економије, изразивши наду да ће се казахстанске компаније одазвати позиву да учествују у организацији Специјализоване изложбе Експо 2027, чији ће домаћин бити Београд.

Говорећи о даљем унапређењу билатералних односа, Ђурић је подсетио да је пре пет година отворена Амбасада Републике Казахстан у Београду, што је дало додатни подстрек оснаживању веза наше две земље.

Према речима министра Ђурића, Србија ће наставити да јача своју економију, градећи нове ауто-путеве, брзе железнице, привлачећи нове стране инвестиције, како би својим грађанима обезбедила што бољи животни стандард.

Паралелно са тим, указао је шеф српске дипломатије, наша земља остаје посвећена пуноправном чланству у Европској унији и очувању мира и стабилности у региону.

Шеф српске дипломатије захвалио је на доследној подршци Казахстана територијалном интегритету и суверенитету Србије.

С тим у вези, Ђурић је известио саговорника о најновијим дешавањима на Косову и Метохији, нагласивши да српски народ свакодневно трпи насиље, притиске и различите видове дискриминације од стране привремених институција самоуправе у Приштини.