Ђурић са председницом Владе Самое Матафом

28. Aug 2024.
Шеф српске дипломатије Марко Ђурић борави у престоници Краљевине Тонге, где је, на маргинама 53. састанка лидера Форума пацифичких острва, разговарао са председницом Владе и министарком иностраних послова Независне Државе Самое Фиаме Наоми Матафом.

Преневши саговорници да је Србија међу спољнополитичке приоритете сврстала и развој односа са свим нацијама пацифичког региона, Ђурић је исказао интерес за проширење сарадње на трајнијој основи, чиме би се српско-самоанске везе несумњиво учврстиле у обостраном интересу.
 
Шеф српске дипломатије рекао је да су, међу областима билатералне сарадње, посебно перспективне привреда и пољопривреда, али и сектори ИКТ услуга, образовања и науке, те да би у будућем периоду те области сигурно биле тежишне тачке наших односа.
 
Упутивши позив за учешће Самое на специјализованој изложби Експо 2027 у Београду, министар Ђурић информисао је саговорницу о тренутној фази припрема за одржавање ове манифестације, додавши да би учешће на овом догађају представљало изузетну прилику да се ова острвска држава приближи Европи и свету кроз представљање своје културе, традиције, туристичких и економских капацитета.