Скопље: Одржано традиционално ''Српско вече'' у Охриду

20. Aug 2024.
У организацији Амбасаде Републике Србије у Скопљу, у оквиру музичко-сценског фестивала ''Охридско лето'', трећу годину за редом одржано је већ традиционално ''Српско вече'' обележено концертом солиста Народног позоришта у Београду – мецосопрана Љубице Вранеш и баса Драгољуба Бајића под сводовима Цркве Свете Софије у Охриду.

Отварајући ''Српско вече'', амбасадорка Србије Невена Јовановић истакла је да смо изузетно поносни што су током свих ових година бројне величине српске културе и уметности красиле позорницу ''Охридског лета'', остављајући свој траг на фестивалским бинама својим изузетним талентом, истовремено градећи нераскидиве македонско-српске везе и доприносећи промоцији културног и уметничког богатства на овом поднебљу. 

Амбасадорка Јовановић је додала да Србија придаје велики значај односима са Северном Македонијом, те да смо спремни да наставимо да продубљујемо наше билатералне односе и да градимо везе које се заснивају на пријатељству и сарадњи, а да је културно повезивање наших држава и народа посебно значајна спона у тим настојањима.

За допринос промоцији српске уметности и културе у Северној Македонији и јачању културних веза између две државе, амбасадорка Јовановић, том приликом, доделила је посебну плакету гђи Наташи Поповић, директорки НУ ''Охридско лето''.

Међу бројним гостима, представницима дипломатског кора, локалних самоуправа, македонских културних институција, српских удружења у Северној Македонији, били су и потпредседник Владе Републике Северне Македоније Иван Стоилковић и министар културе и туризма Зоран Љутков.

У пратњи пијанисте Миливоја Вељића, српски уметници очарали су присутне извођењем препознатљивих арија светске оперске музичке сцене, као и композиција класичне музике 20. века, које је публика наградила громогласним аплаузом.