Ђурић са Тајанијем: Србија и Италија су породица

23. Jul 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас у Риму са шефом италијанске дипломатије Антониом Тајанијем, где борави у дводневној званичној посети.

Министар Ђурић је истакао да је Италија кључан партнер Србије и региона Западног Балкана, како у економском развоју, тако и у очувању стабилности и мира, посебно у заштити манастира Високи Дечани и српске културне баштине на Косову и Метохији.

Ђурић је Тајанију пренео поздраве председника Србије Александра Вучића, захвалио за подршку у развоју економске сарадње две земље и указао да је само у претходна 24 часа на територији Србије дошло до отварања чак два велика производна погона италијанских компанија.

"Те компаније ће помоћи да се и српска и италијанска привреда брже развијају и да као Европа будемо заједно конкурентнији и на трећим тржиштима. Управо ова врста економске осовине између Балкана и Италије кључ је за консолидацију и процеса политичке стабилизације, али и увезивања читавог региона у европске токове", истакао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је Србија захвална италијанским пријатељима на подршци европском путу, додајући да је та подршка изузетно значајна и снажна.

"Очекујемо да до 2027. године будемо у пуној мери институционално и у погледу реформи спремни за чланство, али оно што нам је веома значајно јесте да имамо подршку држава, чија политичка тежина, попут политичке тежине Италије, може да донесе до кључног напретка у учлањењу и Србије и читавог региона у Европску унију", рекао је Ђурић.

Изразио је задовољство нивоом комуникације на високом политичком нивоу, наводећи да су односи између председника Вучића, премијера Милоша Вучевића и италијанске премијерке Ђорђе Мелони изванредни.

"Радујемо се заједничкој седници влада Србије и Италије до краја ове године. Ове године су већ одржана три велика привредна форума између Србије и Италије и веома нам је драго што ће се овај тренд наставити. Ове године обележавамо и 145 година наших дипломатских односа, што је изузетно значајан јубилеј, као и 15 година стратешког партнерства између Србије и Италије", указао је Ђурић.

Подсетио је да је Италија прва земља у Европи са којом је Србија закључила споразум о стратешком партнерству.

"Можда ми је зато и близу срцу да овде посебно захвалим нашим италијанским пријатељима због свега онога што већ деценијама раде на очувању мира у нашем региону, али и на заштити манастира Високи Дечани и наше културне баштине на Косову и Метохији. Италија, народ и влада Италије, могу чврсто да рачунају на подршку Србије у спречавању илегалних миграција преко такозване Балканске руте. Србија је прошле недеље приступила споразуму са Фронтексом и од сада можемо заједничким снагама да контролишемо балкански прилаз илегалних миграција", поручио је Ђурић.

Он је казао да су Италија и Србија земље које држе до својих граница и до хуманости и које ће заједнички да се суоче са тим великим изазовом.

"Да заокружим, хвала вам на томе што Италија помаже Балкану да се развије и економски, да реши своје политичке проблеме и да будемо увек блиски једни другима као што смо данас. Србија је са Италијом направила стратешко партнерство које значи да су италијанске компаније не само добродошле, него ћемо ми да се наставимо да боримо за сваку нову италијанску инвестицију у Србији, зато што је то обострано корисно", нагласио је Ђурић.

Он је навео да се трговинска размена сада мери милијардама евра на годишњем нивоу и да Београд као домаћин Експоа 2027, који ће укупно подразумевати око 17 милијарди евра инвестиција, жели да види италијанске компаније ангажоване и на реализацији овог пројекта.

"Србија је земља у којој се у овом тренутку реализује изградња 10 нових аутопутева, дакле 500 нових километара аутопута у овом тренутку се гради, две нове брзе железнице, метро у Београду. Желимо да италијанске компаније узму учешће и у реализацији ових пројеката у још већој мери и желимо да наставимо да се заједнички развијамо на начин на који је то био случај до сада. Драги пријатељи, добродошли у Србију", поручио је шеф српске дипломатије.

Истакао је и да грађани Србије осећају да су, у правом смислу те речи, једна породица са Италијом.

"Дакле, Србија и Италија су једна породица. И када Фијат почне да производи 'гранд панду' у Крагујевцу, то значи да ће наш БДП да скочи за 0,5 одсто. Али, то значи и да ће новац из тог пројекта да се слива једним делом у Италију и да ће од тога користи да имају италијански инжењери, индустрија и фабрике... Тако да, као у свакој породици, ми се договарамо о подели рада и свако има своје место и улогу. Развијени Балкан, који данас помаже Италија, помаже будућности, сигурности и конкурентности Италије и Европе пред различитим светским изазовима", закључио је Ђурић.

Министар Антонио Тајани истакао је да Србија пријатељска земља, као и да је његова земља чврсто посвећена подршци европској интеграцији свих земаља Западног Балкана, чак и пре 2030. године.

Тајани је, уз честитке на избору на функцију, министру Ђурићу захвалио на посети и одлуци да одмах дође у Италију.

Истакао је да односи са земљама Балкана представљају приоритет италијанске спољне политике, заједно са односима са Европом и трансатлантским односима.

"Сматрамо да Балкан представља део Европе који није имао могућност да буде интегрисан у стратегију ЕУ због диктатуре комунистичког режима у Источној Европи након Другог светског рата. Стога смо чврсто посвећени подршци пуној европској интеграцији свих земаља Западног Балкана, чак и пре 2030. године, јер сматрамо да је важно да их имамо као пуноправне чланице Уније, која треба да се суочи са многим изазовима. Радићемо у том правцу", поручио је Тајани.

Истакао је и да је Србија пријатељска земља.

"Наша влада је желела да ојача везе са свим земљама Западног Балкана. Са Србијом смо већ организовали два важна бизнис форума, један у Београду прошле године и други ове године у Трсту, управо да ојачамо везе између наших предузећа", рекао је Тајани и споменуо да су две важне италијанске компаније почеле да раде у новим постројењима у Србији.

Навео је и да је Рим, који у потпуности подржава придруживање Србије Европској унији, спреман да учини све што може да помогне, те да ће ускоро бити сазван заједнички економски комитет како би се додатно ојачали односи.

Најавио је и организовање трилатерале са Албанијом.

"То је за нас важан догађај, јер можемо да ојачамо дијалог и да се повезујемо са више земаља Западног Балкана истовремено. Наставићемо да радимо и са форматом који смо успоставили - 'Пријатељи Западног Балкана', па ће поново бити организован састанак тог формата у Риму, а надам се да ће моћи да се организује и у Њујорку током недеље УН", рекао је Тајани.

Када је реч о заједничкој борби против илегалне имиграције, навео је да је балканска рута - рута кроз коју у Италију улази много илегалних миграната, али и истакао да је Србија са Фронтексом закључила веома добар споразум, тако да постоји добра сарадња.

"Са ове тачке гледишта, све иде у позитивном правцу, већ радимо на организацији састанка између две владе као што је договорено између председника Вучића и премијерке Мелони. Тај састанак ће бити одржан до краја године, како би се ојачало пријатељство између Италије и Србије," додао је Тајани.

Пренео је да је са Ђурићем разговарао о свим питањима која се тичу међународне ситуације на Балкану, о рату у Украјини, као и питањем Косова и Метохије.

"Ово је био веома позитиван састанак који потврђује већ чврсте односе између наших земаља које су пријатељи већ дуго времена. Желимо да више улажемо у Србију, желимо да и српски инвеститори долазе у нашу земљу, као што смо разговарали и о сировинама, литијуму. Био је веома позитиван састанак. То није био формалан, већ политички састанак који је потврдио чврстину односа између наших двеју земаља", поручио је Тајани.