Ђурић са председником Представничког дома парламента Италије

23. Jul 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић данас је, у оквиру званичне посете Риму, разговарао са председником Представничког дома парламента Лоренцом Фонтаном.

Ђурић је оценио да су односи две земље традиционално пријатељски, који ове године обележавају 145 година од успостављања дипломатских односа.

Повезивање две државе на парламентарном нивоу је, према Ђурићевим речима, од великог значаја за политичко повезивање.

Шеф српске дипломатије рекао је да му је задовољство што је данас у италијанском парламенту, који представља храм демократије и одише традицијом, баш као што су и односи Србије и Италије -  традиционално пријатељски који гледају у будућност.

Ђурић је подсетио да је у последњих десет година Србија удвостручила свој БДП, изградила нове путеве, што је резултат константног јачања економије.

Истакавши да је оснаживање привреде један од приоритета наше политике, министар је указао да је пуноправно чланство Србије у ЕУ јесте наш примарни спољнополитички циљ.

Захвалио је Италији на њеној подршци Србији у процесу евроинтеграција, те указао да ће наша држава до 2027. спровести све неопходне реформе за приступање ЕУ.

Шеф српске дипломатије је истакао да ће Србија увек бити гарант мира и стабилност у региону, јер је то основни предуслов за просперитет.

Указао је да је ситуација на КиМ веома лоша, да годину дана ниједан српски производ није дошао до наших грађана, а да већ шест месеци не функционише платни промет.

Процес дијалога мора да буде високо постављен на европској агенди и потребна нам је помоћ у дијалогу уз подршку држава чланица ЕУ у спровођењу онога што је споразумима договорено, закључио је Ђурић.