ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана за носиоце биометријских пасоша
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Од августа 2024. године ступиће на снагу нова правила за улазак у Израел и боравак до 90 дана. Комплетна информација о томе налази се на веб-страници израелске Управе за становништво и имиграцију (Israel Population & Immigration Authority). Линк: https://israel-entry.piba.gov.il/.  

Од августа ће сваки држављанин Србије бити у обавези да пре путовања добије „ETA-IL approval“ - електронско одобрење путовања - ETA-IL (Electronic Travel Authorization) аплицирањем путем наведеног линка. Позитивно решен захтев значи да је дозвољено путовање у Израел и боравак до 90 дана по посети. Одобрење ће важити до две (2) године и приликом аплицирања плаћаће се 25 нових израелских шекела (око 6,25 ЕУР).
Пријаве ће бити могуће поднети у било које време пре путовања у Израел, али уз препоруку да се захтеви за одобрење путовања поднесу најкасније 72 сата пре било какве резервације авионских карата, хотелских соба и других сличних трошкова који су повезани са планираним путовањем у Израел.

Држављани Израела или носиоци израелског матичног броја не морају да се пријављују путем ЕТА-IL. Од 1. јуна 2024. ETA-IL систем ће бити отворен за подношење апликација као пилот програм само за носиоце америчких и немачких пасоша. Током пилот фазе, подношење пријаве ће бити добровољно и ослобођено плаћања такси. Систем ће бити отворен за друге националности од 1. јула 2024.

Oстале важне информације: На граничном прелазу уместо уношења штамбиља у пасош, израелски погранични органи издају картон о боравку, који је потребно чувати све време боравка у земљи и показати приликом изласка из Израела. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити шест месеци од датума уласка у земљу, док је за регулисање боравка потребно да буде шест месеци дужи од датума истицања визе. Због специфичне безбедносне ситуације, израелски органи врше ригорозну пограничну контролу при уласку и изласку из земље – детаљно испитивање о разлозима боравка, успостављеним контактима, локацијама боравка, као и темељни преглед пртљага. Уколико у пасошу постоје штамбиљи који указују на ранији боравак у исламским и арапским државама, то може водити додатном испитивању. У појединим случајевима погранични органи могу од путника захтевати проверу приватних емејлова и активности на друштвеним мрежама. Наведене провере се врше ради спречавања злоупотребе туристичког боравка, односно спречавања илегалне имиграције и запошљавања „на црно" која је последњих година у порасту, посебно из држава бившег Совјетског Савеза, Балкана, укључујући и Србију. Забележени су случајеви аеродромског притварања и депортовања српских држављана, због сумње у наведене разлоге боравка у Израелу.

У складу са израелским прописима о рестриктивном режиму кретања, сви страни држављани, па тако и Републике Србије, палестинског порекла пролазе посебну процедуру одобравања проласка кроз територију Израела. За улазак у Израел, односно Западну обалу, они могу да користе искључиво друмски прелаз «Allenby bridge»/«King Hussein Bridge», на граници са Јорданом. Улазак преко међународног аеродрома «Бен Гурион» дозвољен је само уз претходно прибављену дозволу Министарства одбране Државе Израел.

Српски држављани који поред српских поседују и путне исправе издате од стране Палестинске управе, дужни су да на израелским граничним прелазима презентују палестинска документа. Уколико постоји било каква дилема у вези са наведеним, држављанима Републике Србије се сугерише да пре поласка на пут контактирају Амбасаду Државе Израелу у Београд - https://embassies.gov.il/beograd/Pages/default.aspx

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Имајући у виду да је у Држави Израел на снази ратно стање, проглашено 7. октобра 2023. године, држављанима републике Србије се саветује да се до даљњег уздрже од  путовања у ову земљу.

У случају путовања и боравка у Израелу услед неодгодивих обавеза држављанима Србије се препоручује предузимање појачаних мера у циљу очувања личне безбедности. Препоручује се праћење инструкција надлежних државних органа, првенствено оних које објављује „Home Front Command“ путем свог портала  “National Emergency Portal” - https://www.oref.org.il/en

Указује се на чињеницу да су поједини делови Израела, а посебно око Појаса Газе и у пограничном појасу према Либану затворене зоне услед борбених дејстава.  С обзиром да се повремено могу чути сирене којим се оглашава опасност од ракетних удара у одређеној зони, граду или територији унутар Израела, неопходно је пратити и придржавати се упутстава у вези са кретањем и правовременим уласком у склоништа у случају оглашене опасности.

У Израелу, посебно у већим градовима, одвијају се већ извесно време масовна протесна окупљања, најчешће суботом увече, али су могућа и током других дана у седмици, посебно у Јерусалиму и Тел Авиву. Тада може доћи до повремених прекида у саобраћају или његовог отежаног одвијања па се саветује држављанима Србије да током боравка у Израелу избегавају оваква окупљања и своје кретање прилагоде околностима.

ТРАНСПОРТ – Највећи број путника користи Међународни аеродром «Бен Гурион» који се налази близу Тел Авива, док је други међународни аеродром на крајњем југу земље код Еилата. Постоје и копнени гранични прелази са Египтом и Јорданом, док је граница са Либаном и Сиријом у потпуности затворена. Постоји неколико граничних пунктова са Палестином – Западном обалом, док је улаз у Појас Газе дозвољен у изузетним случајевима и са посебном дозволом коју дају израелски органи. Детаљнија информација о граничним пунктовима и условима преласка - https://english.mod.gov.il/Departments/Pages/CrossingAuthority.aspx   

Израелски прописи дозвољавају употребу иностране дозволе, укључујући и српске возачке дозволе, лицима која бораве у Израелу до годину дана. Конверзија иностране дозволе у израелску, обавезна је за сва лица која имају привремени боравак, дуже од годину дана или су већ у процедури усељења у Израел.

ОСТАЛО – Званични језици у Израелу су хебрејски и арапски, а у широј употреби су енглески и руски језик. Током Шабата, који почиње петком у сумрак и завршава се у суботу у сумрак, јавне установе и већина продавница не ради. У то време религиозни Јевреји не користе електричне уређаје, мобилне телефоне, нити аутомобиле, што посебно треба имати у виду уколико се планира посета крајевима где то становништво живи.

Контакти: Приликом боравка у Израелу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Тел Авиву, путем следећег контакт телефона +972 3 604 55 35 и електронске адресе: srb.emb.israel@mfa.rs  
Само у околностима када је реално неопходна хитност у поступању, контакт са Амбасадом је могуће остварити искључиво текстуалном поруком и на WhatsApp (број: +972526315620).