Селаковић: Опредељени смо за очување традиционалног пријатељства Србије и Кине

29. mai 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да су односи Србије и Кине односи стратешког партнерства, и да су досегли сасвим нови ниво након избијања пандемије Ковид-19 и несебичне и доследне кинеске подршке која је уследила.

„Билатерални односи Србије и Кине нису обични односи. Реч је о традиционално пријатељским односима, посебно након посете председника Си Ђинпинга Србији 2016. године, јер наше две нације постале су свеобухватни стратешки партнери“, рекао је Селаковић у заједничком  интервјуу за ЦЦТВ, ТВ Феникс, Синхуа и ЦГТН. 

Шеф српске дипломатије изразио је очекивање да ће након његове посете Кини билатерални односи наших двеју земаља бити подигнути на још виши ниво.

Селаковић је констатовао да је српско-кинеска сарадња остварила изузетан напредак, посебно у оквиру иницијативе „Појас и пут“, што укључује повезивање Београда и Будимпеште брзом пругом.

„Не ради се ту само о Србији и Мађарској, већ о повезивању централне и јужне Европе. Захвални смо на иницијативи Појас и пут, која, као историјски важна развојна иницијатива, окупља велики број држава у једном грандиозном пројекту“, казао је Селаковић, додавши да је то успешан рецепт за мултилатералну сарадњу.

Истакавши да је и сам примио Синофарм вакцину, Селаковић је подсетио да је купљеним и донираним вакцинама Србија успела да заштити своје становништво, и да је Србији у борби против епидемије драгоцена била и кинеска експертска помоћ као и помоћ у медицинској опреми и материјалу.

Министар Селаковић је и овом приликом истакао да за Србију питање вакцина није геостратешко питање, већ питање хуманости и здравствене заштите.

„То је уосталом пример који је дала ваша земља. Понудили сте вакцине разним државама, и оне су прихватиле вашу понуду. Тиме сте свима другима показали да донирање вакцина није ствар геополитике већ спашавање живота“, рекао је Селаковић.

Осврћући се на стоту годишњицу Комунистичке партије Кине, која се обележава ове године, Селаковић је истакао да је кинеско руководство иницирало велику трансформацију друштва и да је успешно искоренило сиромаштво, што заслужује велике честитке.

„Треба да будете поносни на то што сте имали мудре лидере који су предузели стратешке кораке ка историјској трансформацији ваше велике земље. Без Комунистичке партије Кине, не знам како би та достигнућа била могућа“, рекао је Селаковић, додавши да су за Српску напредну странку везе са Комунистичком партијом Кине од великог значаја.

„Србија је на путу да постане пуноправна чланица ЕУ, али Србија је опредељена за очување традиционалног пријатељства са Народном Републиком Кином и Комунистичком партијом Кине“, казао је Селаковић.