Ђурић: Србија ће наставити са интензивном дипломатском акцијом и кампањом

01. Oct 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је вечерас да је Србија наступом на министарском састанку Берлинског процеса, посвећеном десетогодишњици те иницијативе, још једном потврдила да је регионална сарадња кичма њене спољне политике.

”Послали смо снажну поруку да ћемо са сваким појединачно од наших суседа снажно радити у наредном периоду да унапредимо нашу економску сарадњу, саобраћајну повезаност, научну и омладинску размену између наших земаља и народа, да радимо на томе да питања из прошлости решавамо на начин који неће подривати националне интересе ниједне од укључених страна”, истакао је Ђурић.

Дискусије на данашњем форуму, оценио је шеф српске дипломатије, за Србију нису биле нимало лаке, јер је могло да се чује доста и отворених, али и благо заклоњених или прикривених напада на политичке позиције наше земље.

”Трудио сам се да на достојанствен начин заступам интересе Србије и да се руководим девизом да можда није најважније трудити се да у дебати, као пред ТВ камерама, победите, већ да покажемо да желимо да конструктивним односом допринесемо решавању проблема у региону”, нагласио је министар Ђурић. 

Према његовим речима, европски партнери Србије и домаћин скупа Немачка, представници министара земаља из региона, али и министри из Аустрије, Грчке, Словеније, Хрватске, као и представници Француске, Италије и Пољске, овом приликом могли су да се непосредно увере да Србије има један нормалан и разуман поглед према односима у региону. 

”Нисмо, за разлику од других, бацали никакве политичке стрелице, већ смо се трудили да прикажемо ситуацију онако каква јесте заиста. У билатералним разговорима које сам имао са колегама министрима указао сам и на веома тежак положај нашег народа на Косову и Метохију, изазван некоординисаним и једностраним потезима Куртијевог режима, који је угрозио неке од основних функција од којих зависи опстанак српске заједнице на Косову и Метохији”, истакао је Ђурић. 

Посебну захвалност упутио је домаћину скупа Аналени Бербок, јер  је немачко министарство спољних послова, са њом на челу, показало спремност не само да инвестира у овај процес регионалне сарадње у његовим многим димензијама, већ је и министарка лично на билатералном састанку показала спремност да саслуша аргументе српске стране.

”На том састанку, такође, још једном је поновљена обострана посвећеност развоју наше економске сарадње, наше сарадње у области науке и технологије, што је за нас изузетно значајно, и уопште дијалога о различитим политичким питањима, које, приближавајући наше две земље, значе уједно и снажније усидрење наше земље и наше отаџбине у ширем међународном окружењу”, казао је шеф српске дипломатије. 

Данашњу посету Берлину обележио је, према речима министра Ђурића, и веома квалитетан састанак са аустријским министром спољних и европских послова Александром Шаленбергом.

”Економска сарадња између Србије и Аустрије је у порасту, политичке консултације и разговори које смо имали данас су још једна прилика да образложимо нашу позицију и кад је реч о Косову и Метохији, али и о разним другим регионалним питањима. Уз то, да још једном добијемо подршку за отварање тог трећег кластера када је реч о Европској унији, што је нешто што ми увек наглашавамо”, указао је Ђурић.

Према његовим речима, одличан разговор имао је данас и са мађарским колегом и пријатељем  Петером Сијартом, и том приликом су договорени  различити конкретни састанци у наредном периоду који ће појачати економску, политичку и сваку другу размену између Србије и Мађарске. 

”Сјајно је на овом скупу, и када се нађете усред некада тешких  разговора, наићи на пријатељско лице и разумевање и слух за оно што су интереси Србије и та међусобна подршка била је видљива и овде”, нагласио је Ђурић. 

Осврнувши се на састанак са државним министром за Европу, Северну Америку и прекоморске територије Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Стивеном Даутијем, Ђурић је истакао да сматра да пред Британијом, која више није у Европској унији, и пред Србијом, која још увек није у Европској унији, леже огромна поља могуће сарадње и преплитања интереса. 

”Свакако је потреба да са Британијом, као силом која је политички, историјски, дубоко укорењена у нашем региону, продубљујемо политички дијалог и разумевање. Мислим да ово био корак у добром смеру. Желели бисмо да у Србији видимо и Дејвида Ламија, британског министра спољних послова, али и мог данашњег саговорника британског министра за европске пословe”, исткао је министар.

Ђурић је из Берлина поручио да ће Србија наставити са интензивном дипломатском акцијом и кампањом.